Tvrdý odkaz pre utečencov od nemeckej ministerky: Ktokoľvek sem príde hľadať útočisko a chce začať nový život, musí…

    0
    Utečenci, ktorí sa napriek všemožnej pomoci od štátu nedokážu integrovať do väčšinovej spoločnosti, by mali v Nemecku čeliť škrtom z dávok v hmotnej núdzi. Pred takýmto pripravovaným postupom nemeckých úradov varovala utečencov nemecká ministerka práce Andrea Nahlesová. Toto je pritom len jeden z návrhov, ako by si mohlo Nemecko ľahšie poradiť s masami utečencov odkázaných na štátne dotácie. 

    Pomoc pod podmienkami

    Do Nemecka neprestávajú ani uprostred zimy prúdiť desaťtisíce utečencov a štátnu pokladnicu to, pochopiteľne, stojí stále viac peňazí. Aj preto chce ministerstvo práce pristúpiť ku kráteniu pomoci pre tých, ktorí sa nedokážu integrovať do spoločnosti. Ministerka práce Nahlesová, ktorá je zodpovedná aj za sociálne otázky, uviedla, že vyplácanie finančnej pomoci pre utečencov, by malo byť podmienené tým, že sa migranti naučia po nemecky. 
     
    „Ktokoľvek sem príde hľadať útočisko a chce začať nový život, musí dodržiavať naše pravidlá a hodnoty,“ povedala nemecká ministerka práce pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nahlesová zdôraznila, že sa od utečencov očakáva, že sa časom o seba budú vedieť postarať a nebudú závislí od štátnych dotácií. 
     
    VIDEO Utečenci v nemeckých azylových centrách 
     
    „Znížime finančné dávky tým (utečencom), ktorí vyšlú signál, že sa nechcú integrovať. Z môjho pohľadu by to (znižovanie dávok) malo byť spojené s účasťou na jazykových kurzoch a aj s dodržiavaním našich pravidiel spolužitia,“ uviedla Nahlesová.

    Musia si zarobiť sami 

    Podľa nemeckého ministerstva práce bude úplne jedno, či pôjde o moslimov, kresťanov, alebo vyznávačov iných náboženstiev. Všetci bez rozdielu by mali „využiť všetky svoje schopnosti a sily na to, aby si zarobili na živobytie“. Príspevky by sa mali potom jednoducho krátiť všetkým, ktorí nebudú dodržiavať uvedené pravidlá. 
     
    Šéfka nemeckého rezortu práce tvrdí, že sa tamojšie úrady nemôžu starať o všetkých utečencov prichádzajúcich do Európy donekonečna. Väčšina ľudí totiž smeruje práve do Nemecka, o ktorom si myslia, že sa o nich postará. „To nikdy nebolo ideou voľného pohybu osôb v rámci EÚ, ktorý je jedným z najväčších úspechov európskej integrácie,“ uviedla Andrea Nahlesová.

    Hrozba extrémizmu 

    Na spomínanom krátení príspevkov pre utečencov sa však nemecká vláda ešte nedokázala zhodnúť a sú zatiaľ iba v podobe návrhov ministerky práce. Podľa prieskumov to však hrá do karát pravicovým stranám, akou je Alternatíva pre Nemecko (AfD). Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu by túto stranu vo voľbách do parlamentu podporilo 13 % Nemcov. Predstavitelia tejto strany nedávno vyhlasovali, že polícia má právo strieľať do migrantov, ktorí nelegálne prekročia hranice. 
     

     

    - Reklama -