Dodnes nechápem, čo to Merkelová vlani vykonala. Britský expert na migráciu si podal uvítaciu politiku a ponúkol úplne iné riešenie

    0
    Utečenecký tábor. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Collier upozornil, že oblasť rozkladajúca sa v Afrike južne od rovníka by sa mohla stať „budúcim Afganistanom“. „Žije tu okolo 100 miliónov ľudí. Predovšetkým Mali a Niger sú nestabilné. A do toho príde nemecká kancelárka a hovorí, že dvere do Európy sú otvorené. Je vcelku jasné, čo môže ľuďom napadnúť,“ uviedol britský odborník.

    Merkelová spôsobila Európe veľké problémy

    Podľa neho nesie vinu za utečeneckú krízu Angela Merkelová. „Kto iný? Až do minulého roka neboli utečenci pre Európu žiadnym veľkým problémom. Dodnes nerozumiem, čo Angela Merkelová urobila. Celému Nemecku a Európe ´zarobila´ na veľké problémy. Problémy, ktoré sa nepodarí len tak vyriešiť,“ upozornil Collier.

    Podľa neho sa síce Nemecku úplne otvorene páči rola záchranárov, ale Nemecko nezachránilo pred smrťou jediného Sýrčana. „Naopak. Nemecko cez všetky dobré úmysly má na svedomí mnoho mŕtvych. Celá tá vec sa úplne vymkla z rúk. Veľa ľudí pochopilo slová Angely Merkelovej ako pozvanie a tak sa vypravili na úplne nebezpečnú cestu, obetovali svoje úspory a zverili svoje životy do rúk bezohľadných prevádzačov,“ uviedol Collier.

    Stavba hraničných plotov nie je riešenie

    Podľa neho ale celkom iste nie je riešením tohto problému stavba plotov na hraniciach. Musí vraj dôjsť k radikálnemu obratu v komunikácii, Európa musí jasne povedať, že sa majetní migranti absolútne vôbec nemusia chystať na cestu. „A utečenci, ktorí si želajú dostať sa do bezpečia, nemajú dlhodobo čo v Nemecku robiť, ale byť v okolitých, susedných bezpečných štátoch, ako zakotvuje medzinárodné právo,” upozornil.

    Na námietku, že veľa utečencov ide do Nemecka s tým, že tu chce dlhodobo zostať, Collier reaguje, že to hovoria predovšetkým tí, ktorí sú predsa len trochu majetnejší a majú dobré, kvalitné vzdelanie. „Lenže v tých krízových krajinách by práve títo ľudia boli potrební pri znovuvybudovaní štátu. Tí, ktorí sú potrební pre stabilnú budúcnosť svojej vlasti,“ upozorňuje.

    Nemecké firmy by mali podnikať v Jordánsku, aby mali tamojší utečenci prácu

    Denník však namietol, že najbližšie bezpečné krajiny hraničiace so Sýriou, ako sú Libanon, Turecko a Jordánsko, už nemôžu naďalej zniesť ďalšie zaťaženie utečeneckou vlnou. „Bol som sa pozrieť v prijímacom utečeneckom tábore v Jordánsku. Život tu nie je veľkolepý, ale dá sa to zniesť. A teraz ide o to, ako. My musíme tým ľuďom, ktorí nedobrovoľne opustili svoje domovy, pomôcť. Ale to neznamená, že majú akýsi nárok na európsky pozemský raj,“ uviedol.

    Za možné riešenie celého problému považuje návrh nemeckého ministra financií Schäubleho, ktorý pre bezpečné krajiny v okolí Sýrie počíta s akousi obdobou Marshallovho plánu. „Točí sa to okolo toho, dať tým ľuďom prácu. Pretože momentálne stále nemajú tí ľudia žiadnu perspektívu. Ak budú mať na mieste prácu, stratí tým nebezpečná cesta do Európy svoje čaro. Kto im dá prácu, bude mať aj do určitej miery nad nimi kontrolu. Drôty a finančná podpora pre Turecko budú málo efektívne,“ povedal.

    Na otázku, kto by mohol dať utečencom milión pracovných miest v Jordánsku, reagoval jednoznačne. „No predsa nemecké hospodárstvo… Tí, čo podnikajú v Poľsku, Turecku. Prečo by nemohli podnikať v Jordánsku,“ myslí si. Konkrétne by podľa neho malo ísť o vybudovanie priemyselných zón s podpornou infraštruktúrou.

    Schengen už je mŕtvy

    Collier tiež tvrdí, že Schengen je už dávno mŕtvy. Vraj sa ale nič nestane. „Veľká Británia tiež nie je súčasťou Schengenu. Ten je len teatrálnym symbolom pre bruselských politikov. Čo sa počíta, je, že môžeme voľne cestovať z jednej krajiny do druhej. A to ide dobre aj bez Schengenu,“ myslí si.
    Na námietku, že exportéri to vidia inak a majú veľké obavy z enormných nákladov, keby boli opäť závory na hraniciach, Collier reagoval, že takéto argumenty ho nechávajú pokojným. „Keď cestujem na kontinent, ukážem pas, trvá to sekundy. Dôležité je, že môžem slobodne cestovať. Každá krajina si jednoducho zodpovedá za svoje hranice,“ reagoval.

    Skvelými príklady dobrej integrácie sú podľa neho Kanada a Austrália, ktoré uplatňujú selektívnu prisťahovaleckú politiku „Kanada vezme okolo 25-tisíc Sýrčanov, a to len rodiny! Žiadnych samostatne cestujúcich mladých mužov. Veľa problémov, ktoré teraz Európa má, teda nemuseli vôbec byť,“ dodal Collier.

    Autor: Vam

    - Reklama -