Myšlienky IS ruka v ruke s myšlienkami radového moslima. Vysokopostavený duchovný zo Saudskej Arábie sa s tým nebabre

    0
    Imam Sheikh Adel Al-Kilbani. (Autor: zdroj: Youtube/Integrity UK)

    Kontroverzný vysokopostavený duchovný zo Saudskej Arábie Sheikh Adel Al-Kilbani vo vysielaní satelitnej televízie MBC prezradil pár svojich názorov o Islamskom štáte či moslimskej viere.

    Totožné myšlienky

    Jedným z najkontroverznejších tvrdení je, že Islamský štát využíva a je postavený na salafistických myšlienkach a postojoch. Pojem salafizmus označuje prúd v sunitskom hnutí v rámci islamu. V súčasnosti sa tento pojem spája aj s ultra-fundamentalistami. Toto hnutie je založené na požiadavkách, ktoré vyžadujú navrátenie sa k prvopočiatkom islamu.

    Vysokopostavený imám Adel Al-Kilbani. Zdroj: Youtube/Integrity UK

    Moderátor stanice sa duchovného v úvode videa (na ktorom vidíme záznam relácie) opýta, či si myslí, že vznik IS je výsledkom islamského obrodenia. Imám odpovedá jasne a stručne: „O tom niet žiadnych pochýb, žiadnych pochýb.“ Imám ďalej vysvetľuje, že IS nepoužíva čisto nové myšlienky, ale také, na ktorých stojí moslimské náboženstvo.

    „Niektorí bratia si myslia, že IS vytvorili tajné služby. Ale oni nemohli vytvoriť nové myšlienky. Využili len tie, ktoré už existujú. A tak oni využili toho, kto si tieto myšlienky osvojil. Daeš si osvojil salafistické myšlienky, nie sú to myšlienky napríklad Moslimského bratstva či iných fundamentalistických skupín. Svoje myšlienky čerpali z našich vlastných kníh a našich princípov,“ hovorí svoj názor.

    Náboženstvo mieru?

    Väčšina moslimov údajne súhlasí s filozofiou, ktorá stojí za Islamským štátom, ale nesúhlasia s tým, ako s ňou narábajú a ako potom pôsobí pred svetovou verejnosťou. Práve brutálne vraždy a popravy podľa imáma vrhajú na moslimov zlé svetlo.

    „Tajné služby a niektoré krajiny toto berú ako výhodu. Pomáhajú teroristom sa rozvinúť a zásobujú ich zbraňami a muníciou, skrátka ich riadia. Napriek tomu využívajú tie isté princípy ako my, ktoré sú v našich knihách a okolo nás. Sledujeme tie isté myšlienky, ale ideme na to rafinovanejšie a prepracovanejšie,“ hovorí Al-Kilbani.

    Al-Kilbani svojím spôsobom nepovedal nič nové, len podčiarkol niečo, čo si mysleli a rozprávali aj iní poprední moslimskí lídri. Počas konferencie v máji v roku 2013 nórsky islamský líder Fahad Qureshi poukázal na fakt, že väčšina médií si myslí, že vysoký trest za homosexualitu či „špecifické“ správanie k ženám je len „výsadou“ radikálnych moslimov, podľa neho to tak nie je. „Vždy som tvrdil, že takýto pohľad má takmer každý moslim. Každý moslim verí v tieto veci,“ hovorí Quareshi. O problematike informoval zahraničný portál Infowars.

    - Reklama -