Sýrčan Amer opúšťa Nemecko. Pred odchodom prezradil, ako si predstavoval tunajší život

    0
    Utečenecký tábor. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Jedným zo sklamaných utečencov je 30-ročný Amer z Damasku, ktorý si to namieril priamo do Nemecka. Na jeseň predal v Sýrii všetok svoj majetok a vzal svoju rodinu z krajiny zmietanej vojnou. Ako sám hovorí, za cestu do Európy utratil neuveriteľných 15-tisíc euro.

    O štyri mesiace neskôr sa už ale chce vrátiť do rodnej zeme, kde sa ešte stále bojuje. A dôvod? V Nemecku vraj Amer objavil nečakanú realitu. Veril, že dostane malý domček a peniaze, aby mohol rozbehnúť svoj biznis, no namiesto toho ho čakali len holé štyri steny v starej administratívnej budove.

    Príchod do Nemecka oľutoval

    Tak si znova balí kufre. „Prišiel som do Nemecka, lebo mi všetci hovorili, že je to nebo. Teraz však svoje rozhodnutie ľutujem,“ zveril sa Amer a dodal, že po príchode do Nemecka si uvedomil, že bude trvať roky než sa stane plnohodnotným členom spoločnosti. „Zrejme by mi trvalo aj 10 rokov, než by som dosiahol minimálnu životnú úroveň Nemca a zdá sa mi takmer nemožné naučiť sa nemecký jazyk,“ uviedol.

    Amer tiež povedal, že pred odchodom zo Sýrie začul, že utečenci v Nemecku dostávajú 500 euro na mesiac, čo je napríklad v Sýrii hotový majetok. Sýrčan sa ale strachuje, že na spiatočnú cestu domov už nezoženie peniaze. Okrem toho priznal, že on a jeho rodina majú strach z reakcie Asadovho režimu na ich útek a opätovný návrat.

    Odradili ho bozkávajúci sa tínedžeri

    Prehnané predstavy o živote v Európe ale nie sú to jediné, čo niektorých migrantov prinúti vrátiť sa. Podľa amerického denníka je pre niektorých problematické zvyknúť si na inú kultúru.

    Takýmto prípadom je napríklad 51-ročný sýrsky doktor Abdullah Alsoaan, ktorý do Nemecka prišiel s pomocou OSN. Mal sa tam totiž liečiť na cukrovku. Teraz čaká na vystavenie pasu, aby sa mohol vrátiť späť do vlasti k svojim 10 deťom. Pre návrat do Sýrie sa vraj rozhodol po tom, čo na ulici zazrel bozkávajúcich sa tínedžerov. „Problém nepredstavujú Nemci alebo Nemecko – ľudia sú tu veľmi milí,“ vyjadril sa Alsoaan. „Ale majú svoj spôsob života a my máme zase svoj,“ upresnil a dodal, že si nevie predstaviť v takomto prostredí vychovávať svoje dcéry. 

    Čakajú na návrat domov

    Migranti a utečenci, ktorí chcú z Nemecka odísť, sa môžu obrátiť na nemecké úrady, ktoré im v prípade potreby vystavia potrebné dokumenty a zaplatia im náklady na cestu. „Veľa z nich, samozrejme, uteká pred vojnou, ale to, čo tu nachádzajú, nie je to, v čo dúfali,“ uviedla šéfka berlínskeho úradu, ktorý utečencom pomáha so spiatočnou cestou. „Naša čakáreň je v týchto dňoch zaplnená ľuďmi,“ dodala.

    Najvhodnejším spôsobom, ako moslimských migrantov v Nemecku integrovať, je podľa vyjadrenia kancelárky Merkelovej práca. Ekonómovia však varujú, že migranti s nízkou kvalifikáciou, ako je napríklad Amer, majú mizivú šancu nájsť si vytúžené zamestnanie. Zatiaľ čo niektorí politici hovoria, že noví migranti pomôžu kompenzovať nedostatok nemeckých pracovníkov v budúcnosti, kritici hovoria, že by sa mohli stať dlhodobou záťažou pre nemeckých daňových poplatníkov.

    Celý článok v angličtine TU.

    - Reklama -