V Poľsku takmer prebieha vojna, hlási spravodajca ČT

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    „V Poľsku existujú dva ideové tábory, ktoré spolu vedú takmer regulárnu vojnu. Ten stret je veľmi emotívny a veľmi hlboký, ale pre českého diváka je to možno trochu nepochopiteľné. Najviac sa tomu asi približuje stret Miloša Zemana a Karla Schwarzenberga v prezidentskej voľbe,“ opísal hosť na úvod.

    Liberálna časť spoločnosti sa obáva, že Poľsko sa odďaľuje od klasického západného modelu demokracie. Priaznivci pravice toto poňatie odmietajú, tvrdia, že ide len o výmenu jednej vlády za druhú, a keď sa do toho zapája EÚ, potom je to neprijateľné zasahovanie. Podľa Pazderku možno nebolo nutné ťahať tieto vnútroštátne spory na celoeurópsku úroveň. Keď už však k tomu došlo, bude vhodné, ak poľská vláda všetko vysvetlí, tvrdiac, že nemá čo skrývať, aby upokojila nielen Brusel, ale aj svojich občanov. Pravicová vláda zúri a tvrdí, že Nemecko sa opäť snaží diktovať Poľsku, čo by malo robiť. Ako za druhej svetovej vojny.

    Ľudia očakávajú predovšetkým splnenie ľavicových sľubov v ekonomike

    Najzávažnejší spor sa vedie o ústavný súd. Momentálne má tamojší súd 12 z 15 členov a pravicová vláda schválila zákon, podľa ktorého bude súd uznášaniaschopný len v minimálnom počte 13 členov. Prečo sa vládna strana Právo a spravodlivosť snaží ústavný súd ovplyvniť? Pretože väčšinu sudcov vymenovala ešte dnes už opozičná vláda Občianskej platformy, čo sa pravici nepáči. „To je však otázne ponímanie, ústavnými sudcami sa stali rešpektovaní právnici,“ podotkol Pazderka. Dvoch posledných menovaných sudcov podľa pravice vymenovala narýchlo ešte minulá vláda, takže strana Právo a spravodlivosť odvolala v spolupráci s pravicovým prezidentom Andrzejom Dudom troch sudcov a prijala už spomínaný zákon.

    Faktom je, že Občianska platforma vládla nepretržite osem rokov, čo sa nikdy predtým v moderných poľských dejinách nestalo. „Poliaci však očakávali zmeny predovšetkým v sociálnej oblasti. Poľsku sa síce v ostatných rokoch ekonomicky darilo, ale ľudia dnešnej opozícii vyčítajú, že sa tento ekonomický rast neprejavil v regiónoch,“ opísal situáciu Pazderka. Právo a spravodlivosť je síce ideologicky dosť napravo, ale jej ekonomický program sa podľa Pazderku v podstate zhoduje s programom klasickej sociálnej demokracie. Občianska platforma je ideologicky tiež veľmi pravicová, ale nie až tak ako Právo a spravodlivosť. „S nálepkou liberála by som v Poľsku veľmi šetril,“ varoval hosť.

    Úlohu hrá aj utečenecká kríza

    Dnešnú poľskú politickú scénu ešte zahmlieva jeden fakt. Premiérkou je síce Beata Szydlová, ale rozhodujúcu úlohu v krajine podľa Pazderku hrá Jarosław Kaczyński, ktorý by vraj rád riadil Poľsko zo zákulisia bez toho, aby za niečo niesol zodpovednosť.

    Poľské voľby ovplyvnila aj otázka migračnej krízy. Končiaca vláda Občianskej platformy nakoniec súhlasila, že niektoré opatrenia vrátane kvót príjme, a to malo na veľa ľudí negatívny vplyv. Dá sa v podstate povedať, že to mnoho voličov nahnevalo.

    - Reklama -