USA a Čína nečakane za jedným stolom. Pozrite sa, o čom bola reč

    0

    “Jednoznačne je tu niekoľko dôležitých otázok, pri ktorých musíme nájsť spôsob, ako sa pohnúť z miesta,” povedal Kerry, pričom severokórejský jadrový program označil za veľkú hrozbu pre bezpečnosť vo svete. 

    KĽDR v rámci medzinárodných rokovaní pristúpila v roku 2005 na požiadavku, aby ukončila svoj jadrový program, ďalšie vyjednávanie v tejto veci však neskôr odmietla. Začiatkom januára údajne KĽDR uskutočnila skúšku vodíkovej bomby, ktorá bola štvrtým jadrovým testom na území tejto komunistickej krajiny. 

    Spojené štáty podporujúce Južnú Kóreu vyzvali Čínu, aby po najnovšom jadrovom teste KĽDR zmenila svoj prístup k tejto krajine, za ktorej najbližšieho partnera sa považuje práve Peking. “Druhou otázkou sú, samozrejme, obavy a aktivity v oblasti Juhočínskeho mora,” uviedol na margo napätej situácie v tejto časti sveta Kerry. 

    Čína si nárokuje väčšinu Juhočínskeho mora, cez ktoré prechádzajú významné námorné obchodné trasy. Peking podľa satelitných záberov buduje na útesoch v Spratlyho ostrovoch sedem umelých ostrovov, na jednom vzniká trojkilometrová pristávacia dráha. Na časti Juhočínskeho mora si robia nároky aj Vietnam, Malajzia, Brunej, Filipíny a Taiwan. 

    - Reklama -