Desivý fenomén sexuálneho násilia: Zasiahlo až 75 percent Nemecka, vyhli sa mu len štyri krajiny zo 16

    0
    Demonštrácia proti imigrantom v Nemecku. S heslom: Rapefugees not welcome - znásilňovači-utečenci, nie ste vítaní (anglická slovná hračka) (Autor: SITA)

    Sexuálne násilie sa nekonalo len v Kolíne, to je už známe. Ale nemeckí policajti zistili, že vlna sexuálneho násilia, hoci v trochu menšom rozsahu ako v Kolíne, sa uskutočnila až v 12 zo 16 spolkových krajín Nemecka. Informovala o tom nemecká verzia servera The Local. Miestne médiá o tom informovali len tento víkend. Odvolávajú sa pritom na správu nemeckej justičnej polície.

    Od tisíc k jednému, strach je však rovnaký

    Obrovská vlna, ktorá zasiahla Nemecko v súvislosti so sexuálnym násilím najmä imigrantov, je tak, zdá sa, oveľa väčšia, ako sa pôvodne očakávalo. Veď sa dá hovoriť až o 75 percentách Nemecka. Vyhli sa jej len štyri krajiny. Jednotlivé spolkové krajiny boli zasiahnuté útokmi v rôznej miere. V rámci Nemecka ako celku však ide o doslova desivý a znepokojujúci „fenomén“.

    Najviac bola postihnutá oblasť Severné Porýnie-Vestfálsko, kde sa nachádza aj Kolín. Tam bolo podaných tisíc sťažností. Práve Kolínom sa celá, ale zdá sa, že opodstatnená, hystéria spustila, keď sa až pár dní po silvestrovských oslavách prevalilo, že skupinky imigrantov obťažovali a napádali ženy, pričom sa vyskytli aj krádeže, ktorým neunikli ani muži. Nasleduje Hamburg, kde bola podaná jedna pätina sťažností, teda 200.

    V ostatných krajinách bol počet sťažností menší a zaznamenané sú v dvojciferných alebo jednociferných číslach. Napríklad v Hesensku to bolo 31 sťažností, Bavorsku 27,  Bádensku-Württembersku 25 a v Brémach 11. Oblasť Berlína hlási šesť sťažností a ostatné, teda Dolné Sasko, Sasko, Brandenbursko, Porýnie-Falcko a Sársko, po jednom prípade.

    Avšak kým čísla sa líšia a od počtu 1 000 klesli v ostatných spolkových krajinách len k jednému prípadu, terče útokov sú všade rovnaké, teda predovšetkým ženy. Útočiacimi pritom majú byť prevažne mladí muži cudzieho pôvodu, 17- až 30-roční.

    Útoky otrávili atmosféru v krajine

    Podľa Aydan Ozoguzovej zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka, ktorá sa zároveň zaoberá otázkou integrácie pre vládu, mali novoročné útoky „otráviť“ atmosféru v krajine. „Niekoľko sto kriminálnikov nereprezentuje milión utečencov,“ zdôraznila. Nemecko, respektíve jeho obyvatelia, ale už dávnejšie začali mať voči toľkým utečencom výhrady. Kancelárka Angela Merkelová už dávnejšie – a teraz sa ukazuje, že aj nešťastne – vyhlásila, že utečenci majú do krajiny dvere otvorené. Miestni sa však na nich začali pozerať s ešte väčšou rezervou, hlavne po tom, ako sa prevalili silvestrovské útoky.

    Do Merkelovej sa nedávno pustila aj šéfka protiimigračnej strany Alternative für Deutschland (AFD) Beatrix von Storchová. Vyčítala jej, že zničila Nemecko ako žiadny iný vedúci politik od konca druhej svetovej vojny.

    Incidenty, nezáleží pritom na tom, či je číslo jedno-, dvoj- či štvorciferné, totiž vyvolali to, že jednak majú ľudia, predovšetkým ženy, strach, a jednak vyvíjajú tlak na vládu v otázke prisťahovaleckej politiky.

    Odporcovia majú jasno: sú to znásilňovači

    Do ulíc preto vyšli aj priaznivci hnutia Pegida, zameraného proti islamu. Polícia vtedy na rozohnanie jej prívržencov musela použiť aj vodné delá. Demonštranti si pomohli aj transparentmi, ktoré niesli jasné posolstvo. Utečencov totiž premenovali na znásilňovačov. Reagovali tým na spomínané útoky, v rámci ktorých boli nahlásené aj znásilenia. Na transparente sa totiž vyskytol nápis rapefugees, čo je slovná hračka. Rape znamená v angličitne znásilnenie, refugees utečenci. Hanlivé spojenie týchto dvoch slov ich má teda za utečencov – znásilňovačov.

    Rozhnevaných Nemcov je tak viac ako dosť, otázne je, ako sa zachovajú po informáciách o obrovskom počte sťažností, ktoré dramaticky stúpli. Len minule totiž uzrel svetlo sveta zoznam s 1 049 obeťami kolínskych útokov. Kým ženy v kolónke popisu incidentu uvádzali dosť často znásilnenie či sexuálne útoky, muži deklarovali hlavne prepadnutia či krádeže.

    - Reklama -