Najväčšou hrozbou je terorizmus, uviedol zástupca riaditeľa think tanku Freudenstein

    0
    Paríž po teroristických útokoch (Autor: SITA)

    Podľa Freudensteina sa treba vrátiť k logike studenej vojny. „Nukleárnu vojnu treba plánovať, aby sme jej zabránili. Logický základ každého odstrašenia je, že niečo pripravujem preto, aby som tomu zabránil. To zahŕňa tri veci – po prvé schopnosť takú vojnu viesť, po druhé vôľu, pripravenosť nasadiť atómové zbrane a po tretie schopnosť avizovať prvé dve veci potenciálnemu protivníkovi. Vo všetkých troch bodoch sme momentálne slabí,“ konštatoval. Podľa neho je teda dôležité modernizovať zbrojenie.

    Za uplynulých 25 rokov nebola podľa Freudensteina bezpečnostná situácia horšia, ako je teraz. Za najväčšiu hrozbu považuje jednoznačne terorizmus. „Existuje mnoho ďalších, viac nezreteľných bezpečnostných hrozieb – ohrozenie sociálnej súdržnosti, radikálne politické strany – aj to sú v konečnom dôsledku bezpečnostné problémy. Ale z tých konkrétnych bezpečnostno-politických hrozieb je terorizmus druhou najzávažnejšou po riziku vojny,“ uviedol.

    Vojna s Ruskom, na rozdiel od terorizmu, u nás existuje zatiaľ len v našich predstavách. „Doteraz Rusko napadlo len Ukrajinu a Gruzínsko. Myslím si, že tieto veci sa nedajú veľmi porovnávať,“ podotkol.

    Následne sa vyjadril o Islamskom štáte a migračnej kríze. „Islamský štát, IS, tu nie je v prvom rade preto, aby exportoval terorizmus do Európy. To nie je jeden z jeho strategických cieľov,“ uviedol tiež Freudenstein. „Teraz k utečencom. Keby chcel IS vyvážať do Európy terorizmus, mohol by to urobiť inak ako prostredníctvom trojtýždňovej nebezpečnej cesty cez Turecko a západný Balkán do Nemecka či Rakúska. Dalo by sa to aj lacnejšie. Ak za vami stojí taký logistický aparát, ako je IS, dá sa to zorganizovať šikovnejšie. Inými slovami – logicky to nedáva veľmi zmysel,“ dodal. Ako väčšiu hrozbu vníma to, že človek sa stane salafistom.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    „Ak chceme zachovať schengenský priestor – a východoeurópske štáty ho chcú zachovať, lebo je to v ich záujme, potom treba spoločne pracovať na celoeurópskom riešení. Obávam sa, že v tomto bode obe strany v debate v uplynulých mesiacoch neukázali dostatok dobrej vôle a vzájomného porozumenia. Týka sa to tvrdých kritikov Angely Merkelovej a jej kurzu aj ľudí okolo nemeckej vlády,“ doplnil Freudenstein k migračnej kríze. Aby Európa dostala krízu pod kontrolu, treba podľa jeho názoru zredukovať počty utečencov a zapracovať na príčinách krízy, ktoré ležia v krízových regiónoch a vojnových zónach sveta. Ako navyše dodal, dôležité je tiež pomáhať v krajinách, ktoré bezprostredne susedia s krízovými regiónmi.

    - Reklama -