Len tie najhoršie správy z Ruska. Už to vraj začína byť vážne

    0
    Ilustračné foto: Moskva, Rusko (Autor: SITA)

    Do ulíc v Rusku sa však po dôchodcoch, ktorí protestovali proti zrušeniu zliav na cestovné, chcú vypraviť aj študenti. A to v meste Velikij Novgorod. Aj tu totiž budú musieť deti, študenti a žiaci používať mestskú hromadnú dopravu za plnú cenu. Podľa starostu mesta Jurija Bobryševa nie je možné zľavy obnoviť, kým sa nezískajú peniaze z iných zdrojov ako z mestského rozpočtu.

    A Moskva sa podľa Procházkovej tiež obáva tzv. hladných búrok. Členovia parlamentného výboru pre vzdelanie tak chcú upozorniť Bezpečnostnú radu Ruska na niektorých vodcov problematických regiónov, ktorí škrtajú „krátkozrako“. „Pochybujem, že teraz potrebujeme študentské búrky,“ povedal poslanec Mikhail Berulava.

    Kremeľ zatiaľ krízu Ruska zvaľuje na Západ, teda predovšetkým na USA. „Proti nim sú namierené lokálne protesty, ktoré zatiaľ nemajú politický motív, ale sú reakciou buď na zadržiavanie miezd, ako v prípade demonštrácie lekárov a sestričiek v Čite, alebo na rušenie sociálnych výhod, čo je prípad dôchodcov a študentov,“ podotkla Procházková. Mnohí z nich sa už snažia získať možnosť orodovať u prezidenta Vladimira Putina. Aj ten má však obmedzené prostriedky na pomoc, a tak pre obavy spojené s protestmi radšej schválil zákon, podľa ktorého môže polícia použiť strelnú zbraň proti davu.

    Situáciu v Rusku si všíma aj komentátor portálu SvobodnéFórum.cz Jan Jandourek. „Ruské úrady v stredu oznámili, že počet ľudí nakazených vírusom HIV, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS, oficiálne dosiahol jeden milión. Podľa odborníkov ich môže byť v skutočnosti o pol milióna viac,“ píše Jandourek s tým, že Rusko je jednou z mála krajín, kde je epidémia HIV stále na vzostupe.

    Zároveň konštatuje, že sa nedarí ani niekdajšej sovietskej a ruskej pýche – kozmonautike. „Aj keď sú dnes Rusi spolu s Čínou jedinou krajinou, ktorá dokáže dostať na obežnú dráhu človeka, čoskoro sa to zmení. Peniaze došli a zatiaľ čo Číňania nešetria a v USA sa vývoja ďalších kozmických lodí ujal veľkoryso kozmický sektor, Rusi už majú dlhodobo problémy. Stavba nového kozmodrómu Vostočnaja, ktorý má Rusko zbaviť závislosti od tradičného kazašského Bajkonuru, mešká, viazne aj vývoj nových rakiet,“ uvádza. A dôvod obmedzenia výdavkov je podľa Jandoureka, ktorý sa odvoláva na šéfa Roskosmosu, rovnaký ako ten, ktorý uvádza Procházková, pád kurzu rubľa a prepad cien ropy a zemného plynu.

    „Čo teda Rusom zostáva? Ešte armáda, ktorej bombardovanie v Sýrii nie je také úspešné, ako sa očakávalo, a prináša civilné obete, ktoré Rusi popierajú, a slávna minulosť. Tam už sa hodí vyťahovať čokoľvek, čo prospeje vlastenectvu, napríklad aj Stalina,“ uzatvára komentátor.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -