Porošenko zbavil funkcie sudcu, ktorý rozhodoval v kauze Tymošenková

    0
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko (Autor: SITA)

    Podľa záverov súdnej rady Kirejev počas trestného vyšetrovania Tymošenkovej bezdôvodne zmenil návrh zakázať jej opustiť krajinu a presadil, aby na ňu uvalili väzbu.
    Ukrajinská generálna prokuratúra začala v apríli 2014 viesť vyšetrovanie voči Kirejevovi a vyhlásila po ňom pátranie. Ukrajinský parlament pred rokom odobril návrh na sudcovo zatknutie. Kirejev sa však od júla 2014 zdržiava na neznámom mieste. V prípade, že ho súd v kauze Tymošenková uzná za vinného, hrozí mu trest odňatia slobody od piatich do ôsmich rokov.

    Kirejev rozhodoval v tzv. plynovej kauze, v ktorej Tymošenkovú v roku 2011 odsúdili na sedem rokov väzenia za prekročenie služobných právomocí pri podpisovaní zmlúv na dodávku zemného plynu z Ruska v roku 2009. Vo februári 2014 Tymošenkovú na základe rozhodnutia parlamentu z väzenia prepustili. Momentálne je poslankyňou parlamentu a vedie stranu Vlasť.
    Medzi sudcami odvolanými z funkcií na základe Porošenkovho výnosu sú aj ďalší dvaja, ktorí rozhodovali v kauzách súvisiacich s protivládnymi protestmi, ktoré na Ukrajine vypukli na prelome rokov 2013 a 2014, a vyústili do zosadenia prezidenta Viktora Janukovyča a jeho vlády.

    - Reklama -