Šokujúca reportáž britskej BBC: Merkelová posiela Turkom miliardy dolárov na utečencov, ale tí ich vraj tajne vyvážajú do vojnových zón

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: bundeskanzlerin.de, tan)

    „Navštívili sme sýrskeho utečenca Ahmada, s ktorým som sa stretol už vlani v septembri v meste Edirne, ktoré leží na turecko-gréckych hraniciach. Vtedy bol v skupine s ďalšími 2 000 Sýrčanmi. Väčšina z nich plánovala ilegálne prekročiť hranice s Gréckom. Turecké úrady vyzvali Sýrčanov, aby miesto opustili. Napriek tomu sa 120 z nich rozhodlo na štadióne zostať. Polícia ich preto odviedla do pripravených autobusov. Z Ahmadom som potom stratil kontakt a znovu ho naviazal až v decembri, keď bol umiestnený do utečeneckého tábora v Tekirdage, ktorý sa nachádza dve hodiny jazdy z Istanbulu,“ píše na úvod svojej reportáže Lowen.

    Ahmad britskému reportérovi povedal, že vtedy v septembri bolo tých 120 utečencov vrátených späť do Sýrie. „Pritom podľa medzinárodného práva je zakázané vracať migrantov do vojnových zón. Ahmad mi prezradil, že turecká polícia vtedy použila proti utečencom násilie. Ukazuje mi fotografie, na ktorých má obrovské modriny na svojich nohách,“ informuje Lowen o osude Ahmada, ktorý od septembra prešiel detenčnými strediskami v Aydine, Erzurume a momentálne sa nachádza v spomínanom Tekirdage. „Som tu zavretý a doteraz som si nevypočul žiadne obvinenie. Neviem, ako dlho tu ešte budem musieť zostať,“ hovorí Ahmad, ktorý by podľa svojich slov radšej zomrel, ako by sa mal vrátiť do Sýrie.

    Lowenovi sa podarilo spojiť ešte s ďalšími dvoma Sýrčanmi, ktorí boli v septembri vrátení z Edirne do Sýrie. „Turecká polícia nás odviezla na hranice a prinútila nás podpísať dokumenty, v ktorých bolo napísané, že súhlasíme s návratom do svojej vlasti. Kričali na nás a hovorili, že keď to nepodpíšeme, tak nás pošlú späť do Erzurumu. Ja som sa pritom do Sýrie rozhodne vrátiť nechcel. Niektorí z mojich priateľov tam sú teraz uväznení a mnoho ďalších sa, rovnako ako ja, bojí vrátiť do vojnovej zóny,“ cituje britský reportér výpoveď jedného z dvojice mužov a dodáva, že v súčasnej dobe sa v Turecku nachádzajú viac ako dva milióny sýrskych utečencov.

    „Najviac utečencov na svete sa tak dnes zdržiava práve v Turecku, ktoré pred niekoľkými týždňami podpísalo dohodu s Európskou úniou a dostane za účelom spomalenia migračného toku smerujúceho na kontinent tri miliardy eur. Tieto peniaze však Turecko nedostane na to, aby deportovalo utečencov späť do Sýrie,“ kritizuje Lowen a poukazuje na správu Amnesty International, podľa informácií ktorej boli doposiaľ z Turecka do Sýrie a Iraku vrátené stovky utečencov. „To je absolútne nezákonné z pohľadu nielen medzinárodného, ale aj tureckého práva. Nemôžete jednoducho niekoho vrátiť tam, kde sú jeho práva a v neposlednom rade samotný život vážne ohrozené,“ cituje Lowen šéfa tureckej pobočky Amnesty International Andrewa Gardnera.

    Gardner nabáda Európsku úniu, aby konečne otvorila oči a uvedomila si, že na jej vlastných hraniciach dochádza k flagrantnému porušovaniu medzinárodného práva. „Predstavitelia EÚ by mali prestať ignorovať, že Turecko porušuje práva utečencov, ktorých svojvoľne zatýka a tajne ich posiela späť do Sýrie,“ opakuje ďalej Gardner. Dopisovateľ BBC v Turecku Mark Lowen sa na tieto záležitosti osobne pýtal na tureckom ministerstve, ktoré utajené deportácie Sýrčanov do vojnových zón poprelo. „Kategoricky odmietame, že by sme vracali Sýrčanov z Turecka späť do ich materskej krajiny. Napokon, Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov je s každým z nich na hraniciach v kontakte a môže sa uistiť, že sa vracajú domov dobrovoľne,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení vlády.

    Celú reportáž si môžete v angličtine pozrieť TU.

    - Reklama -