Strelné zbrane idú na dračku. Zbroja Rakúšania, Česi aj Slováci. Aj to je dôsledok imigračnej krízy a útokov v Kolíne

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Strelné zbrane idú v Rakúsku na dračku. Ak si chcete v súčasnosti u našich juhozápadných susedov kúpiť brokovnicu, máte smolu – všetky sú vypredané. Dostupné informácie o kupujúcich pritom ukazujú, že ide o bežných občanov.

    Počet vydaných zbrojných preukazov vo Viedni sa až do septembra mesačne držal na počte 100. V októbri sa však toto číslo zdvojnásobilo, pričom v novembri počet vydaných zbrojných preukazov stúpol na 457.

    „Nemôžeme sa sťažovať na nedostatok dopytu,“ povedal Stefan Mair, obchodník so zbraňami už v októbri. Podľa Meira má tento obrovský dopyt korene v strachu vyvolanom sociálnymi zmenami. „Ľudia sa chcú chrániť,“ konštatoval Mair a dodal, že zbrane si kupujú predovšetkým rakúske ženy.

    Dopyt po zbraniach však explodoval po masových sexuálne motivovaných útokoch v Kolíne nad Rýnom. Podľa televíznej stanice ORF z obchodov so zbraňami miznú spreje, obušky a ďalšie typy zbraní. „Prichádzajú ku mne ľudia, ktorí nikdy neboli v obchode so zbraňami,“ povedal ORF majiteľ viedenského obchodu so zbraňami.

    Nestíhajú zásobovať

    Podobný trend vidieť aj v Česku. Obchody sa vraj často nestíhajú zásobovať nábojmi, nieto samotnými zbraňami. Zákazníci teraz vraj skupujú úplne všetko, od plynových pištolí po nože. Najväčší záujem je o plynové zbrane, na ktoré v Česku nemusíte mať zbrojný preukaz. „Za posledné dva až tri mesiace sa ten záujem zvýšil približne dvojnásobne,” povedal TV Nova vedúci predajne zbraní Martin Kaška. 

    Za posledné dva mesiace vraj skokovo stúpol aj počet nových žiadateľov o zbrojný preukaz. Českým strelniciam v posledných týždňoch stúpol počet záujemcov až o stovky percent. 

    Práve v týchto dňoch pritom českí poslanci razantne vystúpili proti nápadu Európskej komisie obmedziť vlastníctvo legálne držaných strelných zbraní. „V súčasnosti odzbrojovať obyvateľstvo je veľmi nerozumné,“ povedal šéf výboru pre bezpečnosť Roman Váňa z ČSSD. „Ak niečo nemohla Európska komisia horšie načasovať, tak práve toto. Po útoku v Paríži je to scestné,“ vyhlásila Jana Černochová z ODS. 

    Černochová argumentovala, že sú známe prípady z Európy i Ameriky, keď náhodný ozbrojený okoloidúci pomohol zachrániť život aj majetok. Smernica obmedzujúca legálne vlastníctvo zbraní „ležala v šuplíku“ podľa nej od roku 2008 a Európska komisia ju paradoxne vytiahla práve po teroristickom útoku v Paríži na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, po ktorom s odstupom niekoľkých mesiacov nasledovala ďalšia, ešte krvavejšia masakra.

    Rodiny s deťmi do zbrane

    Výnimkou nie je ani Slovensko. „Oproti minulému roku sme zaznamenali až 220-percentný nárast ľudí, ktorí sa zúčastňujú na prípravnom kurze pred získaním zbrojného preukazu,“ hovorí Gabriel Trojčák, hlavný inštruktor Tactical Combat Academy, firmy, ktorá okrem iného organizuje aj výcvik narábania so zbraňou.

    Mení sa aj trend. Zatiaľ čo donedávna si zbrojný pas zadovážili väčšinou mladí muži, teraz výcviky absolvujú aj rodiny s deťmi.

    - Reklama -