Mimovládka požaduje zmenu pravidiel pre sýrskych utečencov v Libanone. Čo je za tým?

    0
    Sýrski utečenci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Časť Sýrčanov žije teraz v Libanone ilegálne a sú vystavení riziku, že v snahe zamestnať sa budú vykorisťovaní či inak zneužívaní, a to bez možnosti požiadať či získať ochranu zo strany libanonských úradov. 

    O dôsledkoch zmien pravidiel udeľovania povolenia na pobyt v Libanone vypracovala HRW správu. Vyhodnotila v nej odpovede 40 utečencov zo Sýrie, z ktorých len dvom sa od januára 2015 podarilo predĺžiť si povolenie na pobyt v Libanone. Na základe toho HRW dospela k záveru, že libanonské úrady by mali okamžite prehodnotiť a zmeniť nové pravidlá. 

    Podľa kritizovaných pravidiel, platných od januára 2015, sa utečenci zo Sýrie v Libanone delia na dve skupiny: na tých, ktorí sú registrovaní agentúrou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), a tých, ktorí takúto registráciu nemajú a musia mať “sponzora”, aby v Libanone mohli žiť legálne. 

    HRW vo svojej správe upozornila, že služby sponzora sýrskym utečencom ponúka mnoho obchodníkov či podnikateľov, ktorí ich potom zneužívajú a vydierajú hrozbami, že zrušia sponzorstvo, ak sa daný Sýrčan bude domáhať korektného zaobchádzania v práci. Nové pravidlá platné v Libanone navyše vytvárajú priestor pre korumpovanie úradníkov, ktorí o žiadostiach sýrskych utečencov rozhodujú. Na predaj je aj samotné “sponzorstvo” – jeho poskytovatelia kontaktujú sýrskych utečencov rovno na hraniciach alebo letiskách a ponúkajú svoj “patronát” za poplatok okolo 1000 dolárov na osobu. 

    Sýrski utečenci sa v rozhovoroch s predstaviteľmi HRW sťažovali aj na neúmerne vysoké administratívne poplatky, ktoré libanonské úrady vyžadujú za každého žiadateľa o predĺženie pobytu, pričom 90 percent sýrskych rodín si ich nemôže dovoliť (ide o 200 dolárov ročne za osobu). Podľa údajov HRW až 70 percent sýrskych rodín v Libanone žije pod prahom chudoby a sú závislé od pomoci zvonka. 

    Neudelenie povolenia na pobyt v Libanone má pre utečencov zo Sýrie vážne dôsledky: nemôžu sa voľne pohybovať po krajine ani sa legálne zamestnať, čo napríklad vedie k detskej práci, keď sa deti stávajú jedinými živiteľmi svojej rodiny. Libanonské úrady minulý týždeň repatriovali 407 Sýrčanov, ktorí kvôli administratívnym záležitostiam uviazli na bejrútskom letisku. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International označila vtedy postup libanonských úradov za “poburujúce porušenie medzinárodných záväzkov Libanonu”. 

    Libanon je momentálne domovom viac ako milióna utečencov zo Sýrie zmietanej občianskou vojnou. Nové pravidlá na udeľovanie pobytu boli prijaté v snahe zastaviť alebo obmedziť prílev sýrskych utečencov.

    - Reklama -