Za výbuchom v Istanbule je podľa tureckých predstaviteľov Islamský štát. Počet obetí stúpol na desať. V krajine sú aj Slováci

    0
    Polícia prehľadáva priestor po výbuchu. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Dvaja vysokopostavení tureckí predstavitelia podľa agentúry Reuters uviedli, že za dnešný útok je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedná extrémistická organizácia Islamský štát (IS). K explózii, ktorú podľa tureckých médií spôsobil samovražedný atentátnik, došlo na Námestí sultána Ahmeda v centre Istanbulu neďaleko Modrej mešity hojne navštevovanej zahraničnými turistami. 

    Hovorkyňa nórskeho ministerstva zahraničných vecí uviedla, že nórske úrady v spolupráci s veľvyslanectvom v Turecku správy miestnych médií o údajnom zranení nórskeho občana preverujú. Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí prostredníctvom krátkej textovej správy uviedlo, že jeden občan Južnej Kórey utrpel pri výbuchu ľahké zranenie prsta. 

    Nemecko varovalo svojich občanov, aby sa v Istanbule nezdržiavali v skupinách ľudí pred turistickými pamiatkami. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí zároveň na svojej internetovej stránke upozornilo, že v celom Turecku sa očakávajú ďalšie násilnosti a “teroristické útoky”. Ministerstvo zároveň vyzvalo nemeckých turistov, aby sa v Turecku nezúčastňovali demonštrácií a zhromaždení, najmä vo veľkých mestách. 

    Slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí je v intenzívnom kontakte s tureckými úradmi a zisťujú, či medzi obeťami útoku na Námestí sultána Ahmeda v Istanbule nie sú aj slovenskí občania. Ako informoval hovorca rezortu zahraničia Peter Stano, turecká strana stále zhromažďuje presné údaje o počte obetí a zranených, zabezpečuje miesto výbuchu, a preto zatiaľ nie sú k dispozícii podrobnejšie informácie. 

    “Podľa našich odhadov v Istanbule dlhodobo žije niekoľko desiatok slovenských občanov – najmä Sloveniek, ktoré sa vydali za tureckých občanov, ale presné štatistiky neexistujú, keďže ľudia nemajú povinnosť hlásiť nám, kde sa zdržiavajú, žijú alebo pracujú,” uviedol Stano s tým, že podľa údajov registračného formulára by mali byť v tomto čase v Turecku traja Slováci. “Ale to sú len tí, ktorí sa dobrovoľne zaregistrovali. Zo skúseností vieme, že reálne počty bývajú vyššie,” zdôraznil Stano. 

    - Reklama -