Banda idiotských násilníkov nám nebude diktovať, kam máme večer chodiť a čo máme mať oblečené, tvrdia kolínske ženy.

    0
    Námestie pred železničnou stanicou v Kolíne nad Rýnom (Autor: SITA)

    Krátka sukňa, čierne pančuchy a blond vlasy. Takto sa na návštevu Kolína vystrojila redaktorka Daily Mail. Na vlastnej koži chcela zistiť, čo čaká ženu, ak sa vyberie mestom sama, navyše vyzývavá azda nad miestne pomery. Ako dopadla?

    Nie je kam utiecť

    Po stopách mladých žien sa vybrala reportérka Sara Malmová. Tieto ženy totiž po šialených novoročných oslavách opísali chvíle hrôzy, ktoré zažili po tom, čo sa na ne vrhli skupiny mužov, ktorí ich oblápali kade-tade a popritom ich neváhali aj okradnúť. Je tma a Malmová kráča mestom sama. V minisukni. Obavy sú preto namieste.

    V Kolíne, meste, kde nechali mladí imigranti popustiť svoje pudy naplno, sa nachádzajú miesta, ktoré sa javia byť nebezpečnejšie ako iné. Najmä ak je tma, ste žena a narazíte na sexuchtivú skupinku. Ako opísala reportérka, pasážou sú ženy nútené prejsť v prípade, ak idú od rieky popri gotickej katedrále smerom k železničnej stanici. Reportérka si uvedomila, že na tomto mieste nie je kam utiecť.

    Tieto slová potvrdzujú už aj predchádzajúce vyjadrenia právničky a členky zastupiteľstva Judith Wolterovej. Tá totiž varovala, že „v okolí hlavnej stanice, katedrály a priľahlých oblastí smerujúcich k brehom Rýna to nie je pre turistov a miestnych bezpečné dokonca ani v normálnom čase. Celé mesiace dochádza v tejto oblasti k početným krádežiam, otvorenému obchodu s drogami, lúpežiam a k rôznym druhom obťažovania… Desiatky žien boli sexuálne obťažované na verejnosti a došlo k minimálne jednému znásilneniu.“

    Nebezpečenstvo prechádzania sa pozdĺž brehu rieky napokon reportérka zažila aj na vlastnej koži. Strach jej nahnali traja muži, ktorí išli za ňou. Keď však odbočila k svetlám neďalekej reštaurácie, ešte sa priblížili. Ako sa neskôr dozvedela od svojich kolegov, boli prisťahovaleckého pôvodu.

    Samy ani na krok

    Reportérka strávila prechádzkou mestom niekoľko hodín. Počas toho si všimla, že ženy nechodia po ulici samy. Hoci bola v tom čase v meste zvýšená prítomnosť hliadok, ženy tam jednoducho nechodili samy. Napokon to bolo aj odporúčanie starostky mesta Henriette Rekerovej, ktorá vyhlásila, že ženy majú radšej chodiť po meste v skupinkách. Samozrejme, toto vyhlásenie vyvolalo obrovskú vlnu pobúrenia, veď prečo by mali byť ženy, respektíve Kolínčanky obmedzované pre prisťahovalcov, ktorí si nechcú osvojiť pravidlá slušného správania sa?

    Byť na mieste, ktoré radnica vyhlásila za takzvanú no-go-zónu, čiže za oblasť, do ktorej sa neodporúča chodiť, je obzvlášť pre ženu výzvou. Aj reportérka priznala, že znervóznela a stala sa podozrievavou voči akémukoľvek pohybu. Najmä keď videla utekať skupinku mužov. Žiadne násilie sa podľa všetkého nekonalo, a tak sa Malmová mohla pustiť do debaty s dvoma dvadsiatničkami v miestnom bare.

    Mladé ženy najprv tvrdili, že v meste sa po osudnom Silvestri nič nezmenilo. „Máme sa dobre,“ povedala jedna z nich, Michaela. „Nejaká banda idiotských sexuálnych násilníkov nám nebude diktovať, kam máme chodiť, čo máme nosiť a čo máme po nociach robiť,“ dodala. Podľa ďalšej informácie sa však ukázalo, že mladé ženy predsa len nie sú až tak nad vecou. Radšej totiž jedna ostane u druhej spať, aby nemuseli ísť domov samy.

    Ďalšiu „strašidelnú“ situáciu zažila reportérka pri prechádzke po obľúbenej ulici s podnikmi. Dvaja muži tmavej pleti sa totiž na ňu na ulici uškŕňali, keď popri nej prechádzali. Zdesenie vlastným strachom. Tak sa dá popísať jej reakcia. No ako dodala, nebola na to vôbec hrdá. Zmenu pocítil aj istý 24-ročný muž s tureckými koreňmi. Ženy sa mu vraj odvtedy popri kráčaní po ulici nechcú pozrieť do očí. Jeho kamarátky radšej zovierajú v ruke kľúče od domu ako zbraň. To však nie je ničím neobvyklým ani v iných európskych mestách. Ženy sú totiž celkovo ľahkou korisťou a obozretnosť v noci je preto namieste kdekoľvek.

    - Reklama -