Boja sa o čistotu svojho národa. Zakazujú knihy na školách. Vitajte v Izraeli

    0
    Kniha autorky Dorit Rabinyanovej s hebrejským názvom „Gader Haya“, ktorá vyšla v anglickom preklade „Borderline“ (Hranica), je o vzťahu medzi izraelskou Židovkou a palestínskym Arabom a práve jej obsah je podľa izraelského ministerstva školstva nevhodný pre stredné školy. Proti jej zákazu sa postavila skupina učiteľov literatúry, ktorá tvrdí, že kniha by mala byť aj naďalej súčasťou stredoškolských osnov. 
     
    Ministerstvo školstva však odmieta odporúčania učiteľov pre obavy z toho, že kniha ohrozuje rozdielnu identitu Arabov a Židov, keď propaguje milostný vzťah medzi príslušníkmi týchto dvoch národov. „Kniha, ktorá opisuje vzťah medzi izraelskou Židovkou a palestínskym Arabom, by poplietla mysle mladých ľudí,“ uviedla o knihe predstaviteľka izraelského ministerstva školstva Dalia Fenigová.

    Kniha ako hrozba 

    Podľa šéfa literárnych štúdií izraelského ministerstva školstva Shloma Herziga, ktorý sa postavil proti zákazu knihy, nie je obsah knihy dostatočným dôvodom na jej vylúčenie z osnov. Ministerstvo však trvá na tom, že Rabinyanovej kniha by mohla spôsobiť vlnu kritiky zo strany niektorých izraelských rodín. 
     
    Milostná aféra medzi Židovkou a Arabom, ktorá je opísaná v knihe „Gader Haya“, je podľa izraelských úradov nerealistická a mohla by údajne ohroziť izraelskú národnú identitu. Len pripomeňme, že v Izraeli sú sobáše medzi židovským a nežidovským obyvateľstvom zakázané. Krajina však uznáva takéto manželstvá uzatvorené v zahraničí. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU
     
    - Reklama -