Nebojácny a neohrozený Islamský štát. Čaká ho čierna budúcnosť?

    0
    Boje proti IS pokračujú. (Autor: youtube)

    Mary Dajevská, reportérka Independentu, sa zamyslela nad osudom Islamského štátu. Práve jeho činy rámcovali rok 2015. Pred rokom to bol útok na redakciu Charlie Hebdo, ktorý zarezonoval v spoločnosti, ale aj v médiách, v novembri to bol zase masaker v Paríži. Organizácia fundamentalistov mala svoj podpis aj na zrútení ruského lietadla na Sinaji. To je, samozrejme, len omrvinka toho, čo členovia Islamského štátu napáchali. Ničenie pamiatok či popravy, ktoré sa stávajú virálnymi. Aj toto je skromný výňatok z takého bohatého portfólia radikálov.

    Reportérka ale hovorí, že netreba hneď vešať hlavu. Myslí si, že moc, ktorou IS disponuje, sa preháňa a treba sa na problematiku pozrieť aj z pozitívnejšieho uhla. Ako príklad, ktorý by sme si mali brať v boji proti militantom, možno uviesť nedávne víťazstvo v okupovanom meste Ramádí. Dajevská nechce byť prehnaná optimistka a pripomína, že víťazstvo v Ramádí je na jednej strane dobrý začiatok, no treba v tomto trende pokračovať a nezaspať na vavrínoch. Ďalším mestom, ktoré by malo byť podľa nej oslobodené, je Mosul.

    Podľa reportérky chýba IS súdržnosť a za jeho rozmach čiastočne viní Západ a Britániu, pretože sa pričinili o zvrhnutie Saddáma Husajna, a tým krajinu priviedli do nepriaznivej situácie. Na tomto území zavládli nepokoje a členovia IS boli tí, ktorí navrhli určité riešenie, aj keď veľmi primitívnym spôsobom. Dajevská ďalej tvrdí, že takéto skupiny musia fungovať na základe určitého poriadku, ktorý musí byť nejako udržiavaný, ak sa tá sila, ktorá to má na starosti, nenájde alebo vyprchá, skončí aj daná skupina. 

    - Reklama -