Nemecko sa môže rozpadnúť. Ľudia vraj majú dosť šéfovania z Berlína. Kto to tvrdí?

    0
    Ilustračné foto: vlajka Nemecka a vlajka EÚ (Autor: SITA)

    „EÚ dlhodobo trpí politickým pokrytectvom, ktoré má umožňovať jednoduchšie vládnutie, ale v skutočnosti ho sťažuje. Existencia rôznych bábkových funkcionárov aj samotnej Európskej komisie zastiera, že faktickým šéfom Únie je nemecký kancelár. To je, samozrejme, pre mnohých neprijateľné, vytvára sa teda mohutná dymová clona desiatok úradov a funkcií vrátane úplne bizarného konceptu Európskeho parlamentu. Akokoľvek sa jednotlivé štáty Únie dlhodobo ocitajú pod tlakom na silnejšie zjednocovanie, idea Spojených štátov európskych visí v nedohľadne,“ poznamenáva autor.

    Vznikne alpská federácia?

    Európa sa môže zmeniť, ale podľa Varyša sa z nej nestane „superštát“, ale skôr združenie regiónov. Stará pravda učí, že najlepšie vie miestne problémy, ťažkosti a priania riešiť miestna vláda, ktorá je ľuďom najbližšie. Až veci, ktoré lokálna vláda nevyrieši, sa posunú vyššie. Dobre to vidieť napríklad na tom, čo sa deje v bývalej Juhoslávii alebo v Československu. Tieto štáty sa rozpadli na menšie celky, aby sa neskôr znovu zišli v EÚ. A tento proces môže pokračovať. Napríklad tým, že sa rozpadne Nemecko.

    „Únia je postavená na neuznávaní rozdielov. Preto v nej bohatí doplácajú na chudobných a regionálne špecifiká nahrádza centrálne nariadenie. Fungovať môžu len také celky, ktorých členovia majú spoločné záujmy. Napríklad prepojenie Bavorska, Bádenska, Švajčiarska a Rakúska do jednej alpskej federácie si možno celkom ľahko predstaviť. Ide o štáty podobnej ekonomickej úrovne, podobnej mentality aj kultúr, spája ich jeden jazyk. A Bavori by konečne mohli prestať nadávať na „lenivých Prušákov“, ktorých v rámci Nemecka musí financovať,“ dopĺňa Varyš.

    - Reklama -