Vo financovaním kultúry v budúcnosti treba vybojovať zásadnejší zlom, hovorí Maďarič

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    Na rok 2015 malo Ministerstvo kultúry SR rozpočet 192 milióna eur a v roku 2016 bude mať vyše 202,4 milióna eur. Zároveň sa však podľa ministra v tejto oblasti aj niečo podarilo. Teší ho, že zákonom vznikla nová verejnoprávna inštitúcia, Fond na podporu umenia. Práve pri zriadení fondu sa podarilo presunúť a zároveň zvýšiť o 5 miliónov eur ročne časť grantového systému ministerstva kultúry určeného na podporu súčasnej kultúry.

    „Čo sa podarilo a budú to obrovské peniaze do kultúry, to je, že sme získali už v prebiehajúcom novom období čerpania európskych fondov 270 miliónov eur na podporu kreatívneho priemyslu. To je obrovská suma. Možno porovnateľná, aj keď tá čiastka je ešte väčšia, s tým, že sme v predchádzajúcom období dostali do kultúry peniaze na digitalizáciu kultúrneho dedičstva,“ konštatoval minister kultúry.

    Európske zdroje sú nielen pre kultúru vždy významným plusom, no jednotlivé projekty si vyžadujú spoluúčasť štátu, teda aj štátny rozpočet to vždy podľa Maďariča bude niečo stáť. „Myslím si, že z hľadiska financovania bude potrebné do zákona o Fonde na podporu umenia dostať presné percento koľko má do fondu ísť z prostriedkov, výnosov z lotérii a hazardných hier, lebo dnes to tak nie je. Takisto by malo byť úlohou zásadne navýšiť prostriedky, ktoré sú venované na obnovu pamiatok. Samozrejme, pokiaľ ďalej budú vznikať nové inštitúcie, to svojim spôsobom prirodzene navyšuje rozpočet kultúry,“ povedal ďalej v rozhovore šéf rezortu kultúry.

    Svoje peniaze si bude napríklad každoročne pýtať bratislavské múzeum Danubiana. Ministerstvo kultúry totiž počas končiaceho sa druhého funkčného obdobia M. Maďariča urobilo legislatívnu zmenu, ktorá umožnila dávať napríklad aj Danubiane peniaze na jej prevádzkové náklady. Konkrétne po novom môže zriaďovateľ neziskovej organizácie, pokiaľ je to štát, alebo nejaký orgán samosprávy, takúto neziskovú organizáciu financovať. To pred tým nebolo možné. Prostriedky pre rezort kultúry budú prirodzene narastať. Zdroje budú pýtať i nové múzeá, Slovenské múzeu dizajnu a Slovenské národné múzeum – Múzeum holokaustu. 

    Podľa Maďariča však treba vo financovaním kultúry v budúcnosti vybojovať zásadnejší zlom pre obnovu pamiatok a pre Fond na podporu umenia. Viac peňazí do kultúry by mohli priniesť nové legislatívne pravidlá pre sponzoring alebo filantropiu, potvrdzujú to i slová už dvojnásobného ministra kultúry Mareka Maďariča.  „Súčasťou Stratégie a akčného plánu rozvoja kultúry do roku 2020 sú aj tieto oblasti. Ale som realista, to znamená, že dokážem odhadnúť, čo v ktorom období je možné presadiť,“ upozornil šéf rezortu kultúry.

    Doplnil, že v spomínanom akčnom pláne má ministerstvo kultúry spoločnú úlohu s ministerstvom financií a ministerstvom školstva, ktorého sa sponzoring týka najmä v oblasti športu, ale aj vo vede. „Myslím si, že sa Slovensko dostáva do takej kondície, že si budeme môcť dovoliť napokon dospieť aj k zákonu. Pre financie to nie je vždy príjemné, pretože to znamená, že príde o časť daní na daňových úľavách. Toto je v pláne, no chce to diplomaciu, pripraviť model, návrh zákona.“ Za veľký úspech však zatiaľ považuje i to, že sa ministerstvu od jeho vedením podarilo presadiť vznik Fondu na podporu umenia. „Ministri financií neradi povoľujú nové inštitúcie a my sme presadili aj to, že zo zákona tam idú prostriedky z hazardných hier a lotérii. To bol napríklad zápas, ktorý bolo treba vybojovať a nie samozrejmý výsledok.“ 

     

    - Reklama -