Výrobcovia zbraní vedia, ako bude vyzerať rok 2045. Na tvorbe budúcnosti pracujú už teraz

    0
    Americká Agentúra pokročilých obranných vedeckých projektov (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) je primárne poverená vytváraním budúcnosti. Čítate správne. DARPA pracuje na tých najpokročilejších zbraňových systémoch súčasnosti, ale aj budúcnosti. Ľudia zamestnaní v tejto agentúre majú na starosti vládne zákazky za miliardy dolárov a projekty, na ktorých pracujú často podliehajú utajeniu. 

    Svet budúcnosti 

    Keďže má DARPA na starosti vývoj najmodernejších zbraní a obranných systémov, nie je žiadne prekvapenie, že si dovolí predpovedať, čo nás čaká v technologickej oblasti o tri desaťročia. Už teraz sú súčasťou nášho bežného života napríklad umelá inteligencia či bezpilotné lietadlá, čo bolo ešte pred pár rokmi nepredstaviteľné. 
     
    To, čo bolo kedysi doménou supertajných vojenských projektov, je dnes často bežne dostupné ľuďom a podľa vedcov z DARPA nás v budúcnosti čakajú aj ďalšie revolučné zmeny ako napríklad hlasom ovládané interiéry našich domovov, samohybné autá, šošovky, ktoré nám vylepšia zrak či zariadenie na automatické tlmočenie do všetkých jazykov. Vo videosérii v názvom Vpred do budúcnosti (Forward to the Future) sa niekoľko vedcov z DARPA vyjadruje, čo očakávajú o 30 rokov. 
     
    VIDEO Ovládanie prostredia pomocou myšlienok.

    Ovládneme svet mysľou 

    Neurotechnológ a programový manažér biologicko-technologického oddelenia DARPA Justin Sanchez verí, že v roku 2045 už budeme schopní vládnuť svetu okolo nás pomocou myšlienok. „Predstavte si svet, v ktorom môžete používať len svoje myšlienky, aby ste ovládali prostredie okolo seba. Len pomyslite na to, že budete môcť kontrolovať rôzne aspekty svojho domova používaním mozgových signálov alebo budete môcť komunikovať so svojimi priateľmi alebo rodinou pomocou neurálnej aktivity,“ uvádza Sanchez vo videu Vpred do budúcnosti. 
     
    Príkladom praktického využitia spomínanej technológie ovládania predmetov myšlienkami sú už dnes robotické končatiny, ktoré pacienti ovládajú len pomocou nervových signálov z mozgu. V budúcnosti by dokonalejšie zariadenia tohto typu mohli napríklad umožniť ochrnutým ľuďom, aby mohli pomocou robotických protéz ovládaných myšlienkami znova chodiť. 

    Nevídané materiály 

    Ďalším prevratným krokom, ktorého sa možno dočkáme do 30 rokov, je podľa odborníkov nástup neuveriteľne ľahkých, ale zároveň aj veľmi odolných materiálov. Tie podľa geologičky Stefanie Tompkinsovej, ktorá vedie vedecko-obranné oddelenie DARPA, zabezpečia, že budeme vedieť stavať oveľa pevnejšie, odolnejšie a trvácnejšie stavby ako dnes. „Pomyslite na mrakodrap postavený z materiálov silných ako oceľ, ale ľahkých ako karbónové vlákna,“ to je len jeden z príkladov, ktoré Tompkinsová uvádza pri využití moderných materiálov. 
     
    VIDEO Materiály budúcnosti 
     
    DARPA v súčasnosti pracuje na vývoji takzvaného empatického systému, ktorý by robotom umožnil na bojisku rozpoznať emócie a fyzický stav ľudí v reálnom čase. To by umožnilo predpovedať potreby vojakov ešte skôr, ako o tom budú sami vedieť. Podľa amerického generála Roberta Conea bude do roku 2030 až jednu štvrtinu vojakov tvoriť armáda robotov
     
    Stefanie Tompkinsová z DARPA tvrdí, že najdôležitejšou súčasťou života budúcnosti sa stanú nanotechnológie. Schopnosť ľudí manipulovať s materiálmi na úrovni atómov podľa nej umožní výrobu neuveriteľných materiálov, vrátane umelých orgánov, končatín, ktoré budú mať schopnosť „cítiť“ za nás, či kontaktných šošoviek umožňujúcich videnie v tme. 
     
    Na to, čo všetko z vymožeností budúcnosti sa stane v roku 2045, si budeme musieť pravdepodobne ešte počkať, ale vedci sú už teraz presvedčení, že majú aspoň čiastočnú pravdu a aspoň časť z ich projektov a vízii sa stane jedného dňa realitou.
     
    - Reklama -