Demokracia na turecký spôsob: Spomenul kurdskú autonómiu, a hneď má na krku prokurátora

    0
    Predseda opozičnej kurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattin Demirtaš (Autor: SITA)

    Turecký premiér iba niekoľko hodín predtým povedal, že HDP nezahrnie do rozhovorov o zmene ústavy, a vyhlásil, že jej členov “dá do laty”.
    Kurdské skupiny na víkendovom stretnutí v Diyarbakire v juhovýchodnom Turecku vzniesli požiadavku na nové samosprávne usporiadanie. K tomuto kroku pristúpili počas prebiehajúcej bezpečnostnej operácie tureckých ozbrojených síl, ktoré tvrdia, že v ťažkých bojoch už zabili viac než 210 kurdských militantov, informovala agentúra Reuters.

    Podľa HDP a jej predsedu, poslanca Demirtaša, však v týchto bojoch zomierajú aj civilisti, hoci to turecká vláda popiera. “V budúcom storočí bude Kurdistan skutočnosťou. Bude mať autonómne a federálne regióny… a možno aj nezávislý štát,” povedal v sobotu na zjazde kurdských strán. “Kurdi sa sami rozhodnú, ako tu chcú žiť. Ostatní budú toto rozhodnutie rešpektovať,” dodal Demirtaš.

    Agentúra Dogan uviedla, že prokuratúra v Ankare ho začala vyšetrovať za “zločiny proti ústavnému poriadku a fungovaniu tohto poriadku”. Demirtaš má ako poslanec národného parlamentu trestnú imunitu, môže však byť stíhaný a prípadný výkon trestu by mu odložili na obdobie, keď už nebude mať imunitu, napísala agentúra Reuters.

    Turecká vláda Demirtaša ostro kritizovala po jeho minulotýždňovej návšteve Moskvy, kde odsúdil Ankaru za novembrové zostrelenie ruského vojenského lietadla. Podľa premiéra Davutogla sa touto kritikou dopustil vlastizrady. Davutoglu dnes povedal, že by nebolo vhodné zahrnúť HDP do diskusie o novej ústave, pretože strana je veľmi kritická voči vláde pre jej politiku na juhovýchode krajiny.

    “Ak si myslia, že budem tolerovať ich urážky, mýlia sa. Buď budú vážni a naše dvere pre nich budú otvorené, alebo ich dám do laty,” vyhlásil. Davutoglu dnes tiež povedal, že Turecko sa nebude pozerať pozitívne na presun sýrskych síl nepriateľských voči Ankare západne od rieky Eufrat.

    Agentúra Reuters uvádza, že Američanmi podporovaná aliancia sýrskych kurdských a arabských povstaleckých skupín dobyla v sobotu od Islamského štátu priehradu na rieke Eufrat. Tento vojenský postup podľa nej znepokojil Ankaru. Davutoglu však dodal, že podľa súčasných informácií, ktoré má, prekročili Eufrat arabské a nie kurdské sily.


     

    - Reklama -