Rusko bombarduje v Sýrii civilistov. Tvrdé slová zo strany Amnesty International

    0
    Vojnou zničená Sýria (Autor: SITA)

    Ruská prítomnosť v Sýrii od začiatku vyvoláva dohady. Hoci Rusi tvrdia, že ničia Islamský štát, poniektorí tvrdia opak. Výsledkom náletov pod velením Vladimira Putina sú zničené domy, mešity, trhy či zdravotnícke zariadenia. A mŕtvi ľudia, tvrdí AI vo svojej správe.

    Používajú zakázané bomby?

    Rusi sa však bránia, vraj civilné objekty neboli poškodené. Správa AI sa zamerala na šesť útokov v mestách ako Homs, Idleb či Aleppo medzi septembrom a novembrom 2015, ktoré zabili najmenej 200 civilistov, ale iba asi tucet bojovníkov. Ruské orgány vraj môžu klamať a Rusi majú používať zakázané kazetové bomby či neriadené strely v obývaných oblastiach.

    „Niektoré z  ruských náletov sa zdajú byť priamym útokom na civilistov alebo civilné objekty. Tieto útoky môžu byť vojnovými zločinmi,“ vyhlásil riaditeľ sekcie pre Blízky východ a severnú Afriku AI Philip Luther. Ako ďalej dodal, je dôležité, aby sa tieto podozrenia nezávisle vyšetrili.

    Z rušného trhu boli razom jatky

    Hoci Rusi tvrdia, že ich terčom sú teroristické ciele, pri správach o mŕtvych civilistoch zvolili buď popieranie, alebo mlčanie. Amnesty International sa však odvoláva na rozhovory s očitými svedkami zo zasiahnutých oblastí. Útoky identifikovali ako ruské letecké nálety. Svedkovia napríklad opísali útok na tržnicu v meste Ariha, kde zahynulo 49 ľudí. Nedeľný rušný trh sa za sekundu zmenil na krviprelievanie. Miestny mediálny aktivista Mohammed al – Qurabi Ghazal to opísal takto: „V krátkom okamihu začali ľudia kričať, vo vzduchu bolo cítiť pach spáleniny a všade bol chaos. Neďaleko bola základná škola, odkiaľ utekali vystrašené deti. Telá boli všade – bezhlavé a poškodené.“  Opäť pritom išlo o oblasť, kde neboli žiadne ciele.

    Iný obyvateľ povedal, že tieto útoky boli od iných odlišné, doslova ako zemetrasenie. Takisto potvrdil, že v oblasti neboli žiadne základne ozbrojených skupín. Podozrenie na ruské nálety majú aj zasiahnuté zdravotnícke zariadenia, ktoré sú chránené medzinárodným humanitným právom. Útoky na ne môžu predstavovať vojnové zločiny.

    Výzva pre Rusko

    Luther z AI vyzýva Rusko, aby okamžite skončilo s útokmi, ktoré nerozlišujú medzi cieľmi a aby prestalo používať kazetové bomby, ktoré sa nesmú používať za žiadnych okolností, ako aj neriadené strely.

    Rusko začalo vojenskú operáciu na Blízkom východe 30. septembra. Chce podporiť sýrskeho prezidenta Baššára Asada. Hoci Moskva tvrdí, že útoky sú zamerané proti Islamského štátu, protiasadovskí povstalci majú iný názor. Útoky vraj môžu byť zamerané práve proti nim. Bezhlavé bombardovanie si vyžiadalo už mnoho mŕtvych civilistov.

    - Reklama -