Uznávaný profesor dal nakladačku liberálom a vôbec všetkým, čo vítajú migráciu a vidia v nej zisk

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Skidelsky sa zmieňuje o prezidentskom kandidátovi USA Donaldovi Trumpovi, ktorý nedávno vyzýval na zákaz vstupu moslimom do Spojených štátov. Trump podľa neho vychádzal zo strachu z islamského terorizmu, Skidelsky si však kladie otázku, aký vplyv bude mať na Európu veľká migračná vlna z iného kultúrneho prostredia.

    „Nejde iba o hypotetickú možnosť. Moslimskú populáciu v Európe v roku 2010 tvorilo 44,1 milióna osôb, čiže 6 % z celkového obyvateľstva,“ konštatoval Skidelsky a na základe pôrodnosti moslimov, ktorá je vyššia ako európska, nás podľa neho čaká veľký prírastok moslimského obyvateľstva, a to aj napriek tomu, že sa do budúcnosti predpokladá pokles ich pôrodnosti na európsku úroveň.

    Nesúlad je veľký

    „Liberáli sa nestarajú o etnickú demografiiu, lebo predpokladajú, že každý jednotlivec sa nakoniec identifikuje s normami hostiteľskej spoločnosti,“ napísal Skidelsky a dodal, že liberáli vychádzajú z myšlienky, že imigranti spoločnosť obohacujú a nepotrebujú ju prispôsobovať svojim predstavám.

    „Ak je to pravda, sociálno-politický dosah zmeny v etnickom zložení populácie bude neutrálny, či dokonca prospešný,“ uvažuje Skidelsky. Tento predpoklad zahŕňa postupnú transformáciu náboženstva prichádzajúcich na čisto súkromnú vec, ako to je u väčšiny Európanov.

    To je podľa neho však vystavané na historických udalostiach; tie však nikdy nezahŕňali taký veľký presun obyvateľstva, ako je to dnes, a väčšinou tiež išlo o presuny ľudí z regiónov kultúrne spriaznených s ich cieľovou krajinou. „Nesúlad je oveľa väčší.“

    „Podstata problému spočíva v tom, že súčasná európska civilizácia je sekulárna, zatiaľ čo moslimská civilizácie je náboženská. V Európe prišlo náboženstvo o svoju autoritu nad právom, legislatívou, vzdelaním, morálkou a pracovným životom. Islamský svet žiadnym podobným procesom neprešiel,” napísal Skidelsky, ktorý sa zároveň domnieva, že základnou spoločenskou jednotkou je v moslimských krajinách rodina, nie jednotlivec, ako je to v Európe, a že predovšetkým arabskému svetu chýba apel na práva jednotlivca a zodpovednosť vládnucich vrstiev, pričom náboženstvo v ňom nie je nijako oddelené od štátu.

    V posledných rokoch sa rozdiely medzi moslimským a západným pohľadom na spoločnosť v mnohom ešte prehĺbili, keďže vo viacerých moslimských krajinách sa dostali k moci náboženskí predstavitelia uznávajúci právo šaría, v ktorom sú mnohé veci v Európe nie zakázané, často trestané aj smrťou, napríklad cudzoložstvo alebo homosexualita.

    Sekularizácia je dar od kresťanstva

    „V Európe je islam najrýchlejšie rastúcim náboženstvom a šaría prenikla do právnych systémov jej krajín,“ napísal Skidelsky a dodal, že napríklad vo Veľkej Británii existujú „stovky súdov šaría“, ktoré riešia napríklad rodinné rozpory.

    „Sekularizácia nie je nevyhnutná,“ uviedol Skidelsky a citoval filozofa Larryho Siedentopa, že „sekularizácia je dar svetu od kresťanstva“.  A dar svetu od sekularizácie je potom tolerancia, lebo podľa Skidelskyho je to práve sekularizácia, ktorá „otupila ostrie náboženského fanatizmu, keďže sekulárne uvažovanie, na rozdiel od božieho zjavenia, nie je nikdy nezvratné“.

    Kriticky sa vyjadril na adresu ekonómov, ktorí vidia v migrácii iba zisk. Tí podľa neho úplne zlyhávajú v tom, že si neuvedomujú kultúru prichádzajúcich ľudí. Skidelsky ďalej pripomenul nutnosť dialógu a vzdelávania, ktoré môžu zmenšiť kultúrnu medzeru medzi moslimami a Európou, a dodal, že najväčším súčasným nebezpečenstvom nie je terorizmus, ale zlyhanie v integrácii moslimov do spoločnosti.

    - Reklama -