Väčšina ľudí v moslimských štátoch si želá zaviesť právo šaría úplne všade. Až na pár výnimiek…

    0
    Ilustračné foto: Modliace sa moslimky (Autor: SITA)

    Zavedenie práva šaría, ktoré je súborom mnohých pravidiel týkajúcich sa nielen trestného práva, ale aj bežného života, si vo viac ako dvadsiatich krajinách praje nadpolovičná väčšina obyvateľov. Najviac naklonení sú tejto zmene predovšetkým obyvatelia Afganistanu a Iraku, kde za zavedenie hlasovalo viac ako 90 percent ľudí. Tesne v závese je potom Palestína, Malajzia, Niger, Pakistan alebo Maroko, kde sa počet kladných odpovedí pohyboval okolo 80 a viac percent.

    Celý text si môžete prečítať TU

    Jedinými štátmi, ktoré udržujú šaríu ako výlučný prameň práva vrátane náboženskej polície, ktorá kontroluje dodržiavanie zásad daných týmto systémom, sú Saudská Arábia a Irán.

    Najväčšie islamské krajiny, ako sú Indonézia, Bangladéš alebo Pakistan, majú nenáboženskú ústavu a právny systém iba s niektorými pozostatkami šaríe v rodinnom práve.

    Naopak v krajine ako Turecko, kde je ústava oficiálne sekularizovaná, alebo v štátoch bývalého sovietskeho bloku obyvatelia odpovedali skôr opačne. Napríklad v Azerbajdžane by si zavedenie práva šaría prialo len 8 percent, v Turecku 12 percent a v Bosne a Hercegovine 15 percent obyvateľov.

    autor: vam

    - Reklama -