Zakryté tváre žien nie sú požiadavkou všetkých moslimov. Čítajte, ako sa islamský svet stavia k zahaľovaniu nežného pohlavia. A k tomu video poriadnej hádky redaktorky s klerikom

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)

    V niektorých štátoch, ako napríklad v Iráne, je zahaľovanie pre ženy povinné a nariadené zákonom, ale táto prax neplatí ani zďaleka vo všetkých moslimských krajinách. V takom Pakistane je to jednoducho iba nepovinný kultúrny zvyk prameniaci z toho, že drvivú väčšinu, až 95 % populácie, tvoria moslimovia. Úplne iné to je potom v štátoch, ktoré na úlohu náboženstva v spoločnosti nekladú až taký veľký dôraz.

    Príkladom, ktorý sa úplne vymyká stereotypom moslimských krajín, je Turecko, ktoré ako sekulárny štát odlúčilo náboženstvo od vládnej moci. Zahaľovanie sa preto nie je pre ženy v krajine polmesiaca povinné, ale kultúrna a módna revolúcia urobili v tomto smere svoju prácu. Väčšina žien, ktoré v Turecku predsa len nosia zahalené tváre, sa tak rozhodla z vlastnej vôle a neviedla ich k tomu často viera, ale skôr módne trendy.

    Boli časy, keď sa na tom smiali

    Ani v Egypte, kde žije obrovská komunita moslimov, nie je dodnes zákonom prikázané, že ženy musia nosiť zahalené vlasy a tvár. Moc tamojšej islamskej komunity, v ktorej žije mnoho konzervatívnych moslimov, však prerástla do takých rozmerov, ktoré boli predtým nevídané.

    Podľa moslimov existujú na zahaľovanie žien dva dôvody. Tým prvým je, že veriaci moslimovia sa nesmú rozptyľovať pohľadom na sporo odeté ženy, ktoré by mohli odvádzať ich myšlienky od Alaha. Druhým dôvodom je údajne to, že zahaľovanie má chrániť samotné ženy a je v ich záujme, aby na verejnosti neukazovali žiadne odhalené časti svojich tiel.

    Žena, ktorá má guráž

    Postavenie žien v moslimskej spoločnosti je predmetom diskusií, ale na Západe prevláda väčšinou názor, že ženy v islame diskriminujú. Moslimovia síce tvrdia opak, ale pri pohľade na vystupovanie niektorých islamských duchovných sa zdá, že ženy stále patria pár krokov za svojich manželov a majú byť poslušné. Na túto tému sa v televíznom rozhovore z roku 2013 bavila aj známa televízna moderátorka z Egypta.

    VIDEO Moderátorka egyptskej televízie v rozhovore s islamským klerikom.

    Skúsená novinárka a moderátorka sa nezľakla, keď si oproti nej do štúdia sadol jeden z najznámejších egyptských klerikov Yousuf Badri, ktorý je známy svojím ortodoxným názorom na zahaľovanie žien na verejnosti. Práve to sa stalo predmetom sporu s moderátorkou, ktorá si pred začiatkom rozhovoru dala dole šatku a pýtala sa duchovného, prečo mu prekáža, keď ju má dole.

    „To musíme skutočne prejsť touto maškarádou, ak chcem, aby ste mi poskytli rozhovor?“ pýta sa moderátorka ešte pred začiatkom rozhovoru islamského klerika. Yousuf Badri je z takéhoto vystupovania ženy voči jeho osobe pobúrený a chce zo štúdia odísť, ale to pravé orechové sa začne až vo chvíli, keď rozhovor začne v priamom prenose. „Toto je provokácia, zmeňme tému,“ rozčúli sa duchovný vo chvíli, keď sa ho novinárka dovolila opýtať, prečo je Badri agresívny a od začiatku na ňu kričí.

    „Zaplatili sme vám 1 000 egyptských libier nie preto, aby ste sem prišli a kričali na mňa. Neprišli ste sem odpovedať na moje otázky, ale chcete iba vyvolávať konflikt,“ prekrikuje moderátorka rozčúleného klerika, ktorý si vraví stále svoje. Duchovný sa vyhrážal, že odíde zo štúdia, ak si moderátorka nenasadí šatku, ktorú si počas vysielania strhla. Badri sa však iba vyhrážal, ale moderátorka na rozdiel od neho skutočne vstala a na protest proti tomu, ako sa duchovný správal, odkráčala zo štúdia.

    - Reklama -