Ako domček z karát. Ukrajina zbankrotovala, ale Medzinárodný menový fond tlačí do Kyjeva peniaze v dôsledku nátlaku Washingtonu a Berlína. Komentuje ukrajinský politológ

    0
    Bitka v ukrajinskom parlamente. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Kritická situácia na Ukrajine vyvrcholila v závere minulého týždňa, keď jeden z poslancov Porošenkovej strany napadol v ukrajinskom parlamente premiéra Arsenija Jaceňuka. V ukrajinskej Verchovnej rade sa potom strhla bitka.

    Pred parlamentom zase demonštrovali ľudia, pálili figuríny premiéra a požadovali demisiu vlády. Dá sa povedať, že Ukrajinci už majú vlády plné zuby. Ekonomický kolaps, neschopnosť riešiť ani len bežnú prevádzku krajiny a kvitnúca korupcia.

    Od chvíle, keď sa ujal vlády kabinet premiéra Arsenija Jaceňuka (minulý rok), sa štátny dlh vyšplhal na viac ako 50 miliárd dolárov. Niektoré ratingové agentúry hovoria, že Ukrajina je v defaulte, teda v bankrote. Kyjev už drží pri živote len bailout od Medzinárodného menového fondu a, našťastie pre Ukrajinu, MMF zmenil svoje vlastné regulácie pri požičiavaní zadlženým vládam.

    Korupciu nemá nikto pod kontrolou

    Odborník na medzinárodné vzťahy, ukrajinský politológ Michael Opperskalski poskytol televízii RT analýzu situácie v krajine. „Každý vie o korupcii na Ukrajine, ktorú nemá nikto pod kontrolou. Napríklad zistenia Transparency International uvádzajú Ukrajinu ako jednu z najskorumpovanejších krajín na svete,“ vysvetľuje politológ.  

    Podľa neho MMF zmenil svoje vlastné prísne pravidlá na požičiavanie peňazí a prekvapivo poskytuje teraz Ukrajine peniaze v dôsledku tlaku vlád v Berlíne a Washingtone. Dôvody sú vraj čisto politické. Tieto dve vlády totiž podľa politológa veľmi dobre vedia, že požičať Ukrajine je ako hodiť peniaze rovno do pece. „Všetci vedia, že tieto peniaze idú predovšetkým na vojenské výdavky, ktoré ukrajinský režim urýchľuje, a idú tamojším magnátom,“ pokračuje.  Napriek tomu sa tok peňazí nezastavuje.

    O čo je Ukrajina lepšia ako Grécko?

    Zaujímavosťou je, že Ukrajina neplatí svoje dlhy a záväzky, čo by normálne každú inú krajinu diskvalifikovalo z finančnej pomoci od MMF. Napríklad v prípade Grécka sa neustále opakovalo, že bez splácania dlhov nedostanú žiadne ďalšie úvery. Ale v prípade Ukrajiny je akosi všetko inak. Peniaze miznú v Kyjeve, nevedno kde. Ukrajina napríklad dlží  tri miliardy dolárov Rusku, odmieta peniaze splácať, ale aj napriek tomu MMF ďalej poskytuje Kyjevu pôžičky. Tie však nejdú na záchranu ekonomiky, nejdú ani obyčajným ľuďom, ale Kyjev ich používa na financovanie vojny na východe krajiny a pre potreby oligarchov, ktorí si peniaze medzi sebou rozdelia.


    Reportáž televízie RF o bankrote Ukrajiny s českými titulkami. (Zdroj: YouTube.com)

    Kyjev má finančné rezervy len do konca decembra a krajina je na pokraji vyhlásenia defaultu. Brusel očakáva v budúcom roku až päť miliónov ekonomických imigrantov z Ukrajiny. Otázkou je, čo to bude pre sociálne systémy členských krajín Únie znamenať, keď k nim ešte pripočítame milióny utečencov či ekonomických imigrantov zo Stredného či Blízkeho východu, a z afrického kontinentu.

    - Reklama -