Aj Rómovia chcú bývať slušne. Jedného z nich za jeho snahy ocenil vlani Európsky parlament

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)
    Jednoposchodový dom, ktorý Milan postavil po večeroch a víkendoch s pomocou rodiny a priateľov, má dve izby a kuchyňu spojenú s obývačkou. Dokončený zatiaľ nie je, ale Róm, ktorý má len základné vzdelanie a nikdy nebol zamestnaný, je na svoj nový domov právom hrdý. Vlani dostal v Európskom parlamente ocenenie za občiansky projekt roka.
     
    Milan s rodinou teraz býva v takzvanej milionárskej štvrti Rankoviec, ktorú tak nazývajú miestni, pretože v nej na rozdiel od zvyšku osady obývanej z 80 % Rómami stoja murované domy. Spolu s tým, ktorý postavil Milan, je ich 16, ale väčšina z nich nie je dokončená a chýba im úradné potvrdenie o kolaudácii. 
     
    „Šetrili sme si každý mesiac 50 eur, tie sme dávali na vkladnú knižku a ukazovali terénnemu sociálnemu pracovníkovi, že dokážeme splácať aj pôžičku,“ uviedol Milan Gašpar pre portál Aktuality.sk. Milan bol jeden z mála Rómov z Rankoviec, ktorí boli ochotní podstúpiť riziko a zapojili sa do projektu neziskovky ETP Slovensko. Práve táto organizácia naštartovala pred dvomi rokmi projekt, v ktorom ľudia z osád mohli postaviť domy vlastnými silami. 

    Spolupráca s ministerstvom 

    Na projekte sa podieľa aj ministerstvo práce, ktoré spolu s mimovládnou organizáciou ETP Slovensko navrhuje, aby si mohli Rómovia stavať domy aj v rámci aktivačných prác. „Vytvorili sme legislatívne podmienky pre uplatňovanie tohto nástroja v praxi,“ uviedol hovorca rezortu práce Michal Stuška. Svojpomocná výstavba domov sa dá podľa neho považovať za službu verejnosti, ak sú dodržané štátom stanovené pravidlá. Od začiatku júna do konca novembra tohto roka získali prax od stavebného majstra v rámci aktivačných prác traja stavebníci. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU
     
    - Reklama -