Vyhladzovanie kresťanov na Blízkom a Strednom východe je ešte možné zastaviť. Nemôžeme však naďalej pomáhať džihádistom

    0
    Jeden z utečeneckých táborov v Iraku (Autor: gen21)

    Američan John Eibner poskytol rozhovor pre týždenník Echo, v ktorom vyhlásil, že vyhladzovanie kresťanov je ešte možné v poslednej chvíli zastaviť a vrátiť aspoň na Blízky východ pluralitu, aká preň  v histórii bola charakteristická. Reagoval tak na vyhlásenia pápeža Františka, ktorý sa vyjadril, že kresťania žijúci na Strednom a Blízkom východe sú vystavení genocíde.

    Eibner sa vyjadril, že Asadov režim neskolaboval, lebo má naďalej značnú podporu významnej časti tamojšieho obyvateľstva. Pripomenul tiež, že napríklad Damask proti Asadovi nepovstal.

    „Bohužiaľ, dnes sa Washington v Sýrii vracia k scenáru, aký uplatňoval v Afganistane 80. rokov, znovu podporuje džihádistov. Amerika podporovala džihádistov preto, aby krvácal Sovietsky zväz, nie z lásky k džihádu. Lenže v tom pokračuje aj po páde komunizmu,“ uviedol. Eibner sa tiež vyjadril, že po tom, čo sa Američanom nepodarilo od moci odstaviť Asada za pomoci umiernenej opozície, začala Amerika podporovať radikálne sily.

    „Sleduje tu svoje tradičné politické ciele: v prípade Iránu zlomiť šiitský polmesiac, ktorý sa rozprestiera od Iránu cez Irak do Sýrie k Libanonu a Hizballáhu. A v Sýrii by sa okrem toho mohlo podariť kompletne vypudiť z Blízkeho východu Rusko,“ vyjadril sa. Blízkovýchodní kresťania sú podľa Johna Eibnera obeťami geopolitického smerovania Ameriky.

    „Ameriku zaujíma hybridné súperenie s Ruskom, nie kresťanské menšiny, ktoré sa dostanú do súkolia tohto preťahovania. Nie som žiadny fanúšik Asada, ale na jeho území sú menšiny pod ochranou. Kým všade, kde vládne ten či onen druh povstalcov, zúria náboženské čistky,“ povedal.

    - Reklama -