Pre toto bojujeme za Islamský štát. Deväť dôvodov, pre ktoré sa ľudia dávajú naverbovať

    0
    Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (Autor: SITA)

    Výskumníci zozbierali 49 v televízii odvysielaných rozhovorov s bojovníkmi, ktorí prišli do Sýrie bojovať za Islamský štát. Niektorí z nich sa dostali do zajatia, iní dezertovali a ďalší ešte stále bojujú. Rozhovory analyzovali pomocou psycho-kontextuálnej analytickej techniky.

    Treba zdôrazniť, že výskumná vzorka 49 bojovníkov je pomerne malá a nemôže preto poslúžiť ako naozajstný vedecký dôkaz. Keďže ale výskum extrémistickej teroristickej skupiny, akou je ISIS, je ťažké, správa Quantum Communications nie je zďaleka bezhodnotná.

    Motivácie sú rôzne

    Výskum rozdelil bojovníkov kalifátu do deviatich kategórií, podľa toho, aké dôvody ich viedli k pridaniu sa do radov Islamského štátu.

    Prvou sú tí, ktorí chcú bojom na strane Islamského štátu zlepšiť svoj “štatút”. Títo ľudia sú motivovaní najmä peniazmi a rešpektom okolia, ktorý službou kalifátu dosiahnu.

    Identita je druhou kategóriou, do ktorej sú zaradení ľudia, ktorí sa cítia vo svojej komunite izolovaní alebo odsunutí nabok, a chcú sa preto identifikovať s inou skupinou. Islam je pre mnohých z nich „transnárodnou identitou“.

    Ďalším typom sú bojovníci túžiaci po odplate. Ide o osoby, ktoré sa cítia utláčané Západom alebo niekym iným, čo ich vedie k snahe pomstiť sa vinníkom.

    Štvrtou skupinou sú ľudia, ktorí sú presvedčení, že službami Islamskému štátu dosiahnu spásu. Ide o fanatikov, ktorí sú presvedčení, že bojom za kalifát, sa zbavia svojich predchádzajúcich hriechov.

    Nechýbajú však ani „zodpovední“ bojovníci Islamského štátu. Nie je tajomstvom, že ISIS je najbohatšou teroristickou skupinou a svojim nasledovníkom sa dokáže štedro odmeniť. „Zodpovední“ bojovníci už väčšinou majú rodiny a službou kalifátu hľadajú zabezpečenie pre svojich rodinných príslušníkov.

    Ich čiastočným opakom sú dobrodruhovia, ktorí, ako názov tejto kategórie napovedá, sú motivovaní túžbou po dobrodružstve.

    Posledné tri kategórie sú ideologickí bojovníci, ktorí chcú vnútiť islam ostatným, „spravodliví bojovníci“, ktorí chcú bojovať proti tomu, čo vnímajú ako nespravodlivosť a konečne mučeníci, ktorí hľadajú smrť.

    Reportáž Vice News o Islamskom štáte

    Hlavnou motiváciou je islam

    Spomínaných deväť kategórií však nie je zastúpených rovnomerne. Čo sa týka konkrétnych dôvodov, ktorými 49 bojovníci svoje pôsobenie v ISIS odôvodňovali, jednoznačne prevažuje snaha brániť sunitských moslimov. Na druhom mieste je túžba po vedení svätej vojny džihádu, na treťom je motivácia vyplývajúca z radikálneho prostredia a na štvrtom moslimská identita. Peniaze ako motiváciu islamisti spomenuli iba šesťkrát.

    Výskum tiež odhalil, že motivácie sa významne líšili v závislosti od toho, z ktorej krajiny prišli. Bojovníci zo Západu boli oveľa viac ochotní zmieniť odmietanie západnej kultúry, krízu identity alebo túžbu po uznaní. Radikáli, ktorí prišli z moslimskej krajiny, však ako hlavné motivácie udávali pomoc sunitom a boj proti Asadovmu „šiítskemu režimu“.

    - Reklama -