Premiér a ministri sa budú zaoberať našim predsedníctvom v Rade Európskej únie. Čo všetko musia ešte doriešiť?

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    V súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie sa budúci rok budú musieť ešte vypracovať a schváliť východiská programu, ako i samotný program SK PRES. Pokračovať sa bude vo verejných obstarávaniach potrebných pre zabezpečenie tovarov a služieb, v príprave zamestnancov zapojených do SK PRES a personálne sa bude musieť posilniť Stále zastúpenie SR pri EÚ v Bruseli, uvádza sa v Správe o stave pripravenosti Slovenskej republiky na výkon predsedníctva SR v Rade Európskej únie za rok 2015. Ministerstvo zahraničných vecí bude musieť ešte spustiť webstránku predsedníctva či aktívne rozvíjať komunikáciu prostredníctvom sociálnych sietí, pripraviť audiovizuálny spot, oficiálne publikácie a tiež pripraviť kultúrno-spoločenskú prezentáciu v Bruseli a inštitúciách EÚ. 

    Odmena pracujúcim väzňom sa nebude valorizovať ani v budúcom roku a zostane na úrovni roku 2014. Vyplýva to z návrhu nariadenia, ktoré na vládu predkladá ministerstvo spravodlivosti. Ako sa uvádza v materiáli, cieľom je konsolidácia verejných financií. Hodinová odmena v závislosti od započítaných rokov praxe a stupňa pracovného zaradenia zostane od 0,891 eura do maximálne 1,860 eura. Mesačne tak môžu obvinení a odsúdení zarobiť od 155,10 eura do 323,70 eura. 

    Slovensko bude mať novú prírodnú rezerváciu – Borsukov vrch, ktorá je súčasťou Národného parku Poloniny (okres Snina) a nachádza sa v prírodnej lokalite Karpatských bukových pralesov zapísaných do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne rezortu životného prostredia. Rezort považuje za nevyhnutné zabezpečiť vyššiu legislatívnu ochranu tohto územia medzinárodného významu. Na celom území rezervácie Borsukov vrch bude platiť piaty stupeň ochrany, čo znamená, že akékoľvek zásahy do prírody sú zakázané. 

    V základných a stredných školách patrí k pretrvávajúcim nedostatkom školských vzdelávacích programov nevypracovanie učebných osnov, prípadne ich nedostatočné rozpracovanie. V materských školách v porovnaní s predchádzajúcim školským rokom vo vypracovaní vzdelávacích programov a školských poriadkov nastalo zlepšenie. Vyplýva to zo Správy o stave a úrovni výchovy a vzdelávania v školách a školských zariadeniach v školskom roku 2014/2015, ktorá je tiež na programe kabinetu. Ako ďalej vyplýva zo správy, v 77 percentách školských vzdelávacích programov stredných odborných škôl neakceptovali rámcové učebné plány. Porovnaním učebných plánov a rozvrhov hodín sa ďalej zistilo, že v niektorých odboroch výchovno-vzdelávací proces nebol v súlade so školským vzdelávacím programom. V učebných plánoch boli predmety, ktoré v škole nevyučovali. V iných prípadoch vyučovali také, ktoré do plánov nezaradili. 

    Ministerstvo kultúry na vládu predkladá materiál, v ktorom avizuje, že nepredloží do konca tohto roka Stratégiu rozvoja audiovizuálnej kultúry a priemyslu v SR na roky 2016 až 2020. Predloženie stratégie, ktorej cieľom je zlepšiť podporu audiovízie na Slovensku, vyplýva Ministerstvu kultúry (MK) SR z Plánu práce vlády Slovenskej republiky na rok 2015. Podľa tohto materiálu malo stratégiu predložiť na rokovanie vlády v decembri tohto roka. MK SR stratégiu nestihlo pripraviť pre viacero problémov, ktoré vyplynuli z odborných diskusií počas jej prípravy. MK SR medzi dôvodmi posunu vypracovania stratégie uvádza snahu doriešiť pirátstvo v audiovízii či potrebu zaistenia ochrany domáceho audiovizuálneho (vysielacieho) priestoru.

    - Reklama -