Terorizmus a extrémizmus pramení zo zlého výkladu islamu. Tvrdia milióny moslimov, ktorí sú proti radikálom z takzvaného Islamského štátu

    0
    Ilustračné foto: Moslimovia v Británii (Autor: ReproFoto: youtube)

    Ideologickú vojnu proti islamským extrémistom odštartovali napríklad členovia britskej Ligy mladých moslimov (Muslim Youth League), ktorí ešte v apríli vyhlásili, že budú bojovať proti radikálom všetkými legálnymi prostriedkami. „Naše snahy sú zamerané na to, aby sme zabránili IS vo verbovaní nových členov v Británii. Chceme tak brániť moslimskú komunitu, ktorá má pocit, akoby jej niekto ukradol jej vieru,“ uviedol predseda britskej Ligy mladých moslimov Rehan Ahmed Raza pol roka pred parížskymi útokmi.

    Po útokoch sa objavilo viacero rozhnevaných reakcií moslimov žijúcich v Európe, ktorí vyzývali všetkých radikálov, aby odišli a prestali terorizovať ostatných ľudí ochotných sa prispôsobiť. Na jednom z nich istý moslim posiela každého moslima, ktorému sa nepáči spôsob života v Európe, aby sa zbalil a vypadol tam, odkiaľ prišiel.

    VIDEO Moslim žijúci v Európe posiela radikálov tam, odkiaľ prišli

    ? Slyšeli jste někdy tohle od muslima !? NETOTO #VIDEO #LÁME #REKORDY A PÁN SLOVA! ????????????????????????Dali jsme si práci s překladem protože to opravdu je geniální proslov

    Zveřejnil(a) We Are Here At Home .com dne 15. listopad 2015

    Najviac moslimov, najväčší odpor k extrémizmu

    Najpočetnejšia populácia moslimov na svete žije v Indonézii a práve odtiaľ je najväčšia organizácia zameraná na boj proti islamskému extrémizmu. Nahdlatul Ulama (NU) je najväčšou nezávislou islamskou organizáciou na svete, ktorá združuje až 50 miliónov moslimov. NU je z časti sunnitským hnutím, z časti politickou stranou a tak trochu aj charitou, ktorá vznikla pred 90 rokmi ako odpoveď na rodiaci sa vahhábizmus.

    Vahhábizmus vznikol začiatkom 20. storočia v Saudskej Arábii ako mimoriadne konzervatívne islamistické hnutie, ktoré sa riadi puritánskymi zákonmi z čias vzniku islamu a odmieta akékoľvek oddelenie náboženstva od štátnej moci či jeho modernizáciu. Podľa kritikov je vahhábizmus v mnohom inšpiráciou pre radikálov vrátane tých, ktorí bojujú v mene takzvaného Islamského štátu.

    Práve militanti z Daešu prekrútili náboženské texty a začali používať princípy vahhábizmu na to, aby ich mohli v tej najradikálnejšej forme uplatniť proti neveriacim. Práve proti takémuto zneužívaniu islamu sa stavajú moslimskí aktivisti z celého sveta. „Šíriť odkaz o tolerantnom islame v dotknutých krajinách, aby sme predišli extrémizmu a terorizmu, ktorý často pramení z nesprávnej interpretácie islamského učenia,“ to je podľa stanoviska organizácie Nahdlatul Ulama (NU) jej pravým cieľom.

    Prevencia a boj s propagandou

    V boji proti radikálnym tendenciám v islame je podľa NU dôležitá prevencia a osveta medzi mladými moslimami ochotnými prijať moderný pohľad na toto náboženstvo. Podľa indonézskeho viceprezidenta Jusufa Kallu, ktorý pracoval v poradnom zbore NU, islam neospravedlňuje teroristické útoky podobné tým v Paríži. „Nie je nič náboženského na takýchto útokoch, pretože islam ich nelegitimizuje,“ uviedol Kalla na nedávnej konferencii o islame v Indonézii.

    Jedinou cestou, ako zastaviť radikalizáciu mladých moslimov, je podľa indonézskej organizácie prevencia. Na tento účel vybudovala NU v Indonézii centrum, v ktorom sa arabsky hovoriaci študenti učia, ako bojovať s džihádistickou rétorikou alebo propagandou radikálov na internete. Program s názvom Vortex, na ktorom sa podieľajú aj teológovia, vznikol v spolupráci s Viedenskou univerzitou.

    - Reklama -