Zásadné zistenia nemeckých tajných služieb. Saudská Arábia stále viac destabilizuje Blízky východ. Opatrný postoj postupne nahrádza impulzívna politika intervencií

    0

    Pred najnovším vzostupom vplyvu Saudskej Arábie varovala už minulý týždeň vo svojej správe nemecká Spolková spravodajská služba (BND, Bundesnachrichtendienst). BND navyše varuje, že saudskoarabský vplyv má na Blízkom východe destabilizujúce účinky. Spolková spravodajská služba poskytla nemeckým médiám vyhlásenie, v ktorom opisuje negatívne dôsledky hry, ktorú na Blízkom východe hrajú politické špičky v Saudskej Arábii.

    Kritiky vlastnej tajnej služby

    Za to, že informovala médiá o vplyve saudskoarabskej monarchie na vývoj udalostí na Blízkom východe, si BND vyslúžila kritiku nemeckej vlády. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí sa podľa denníka Independent od vyhlásenia Spolkovej spravodajskej služby dištancovalo. „Stanovisko BND prezentované v médiách nie je oficiálnym postojom spolkovej vlády,“ uviedla vo svojom stanovisku nemecká ambasáda v Rijáde.

    Zmena vládnucej generácie

    „Opatrný postoj starších vedúcich postáv kráľovskej rodiny postupne nahrádza impulzívna politika intervencií,“ cituje americký denník The New York Times zo stanoviska Spolkovej spravodajskej služby. Len 1,5-stranový dokument nemeckej BND sa sústreďuje najmä na úlohu, ktorú v saudskoarabskej zahraničnej aj domácej politike zohráva princ Mohammad. Tridsaťročného syna súčasného kráľa Salmana nedávno menovali do funkcie zástupcu korunného princa a zároveň aj ministra obrany.

    „Koncentrácia ekonomickej a zahraničnopolitickej moci do rúk Mohammada bin Salmana predstavuje skrytú hrozbu. V snahe zabezpečiť si nástupníctvo ešte v čase, keď je jeho otec stále nažive, by mohol prestreliť s drahými opatreniami alebo reformami, ktoré by mohli znepokojiť ostatných členov kráľovskej rodiny aj verejnosť,“ píše sa vo vyhlásení nemeckej Spolkovej spravodajskej služby.

    V prípade rastúceho vplyvu Saudskej Arábie na Blízkom východe však nejde Nemecku ani tak o vnútropolitickú situáciu ako skôr o vplyv mocnej monarchie na okolité štáty v regióne. Podľa nemeckej spravodajskej služby môže intervenčná politika saudskoarabskej monarchie „spôsobiť zbytočné napätie vo vzťahoch medzi spojencami v regióne“.

    S nekončiacim sa konfliktom v Sýrii sa v súvislosti so Saudskou Arábiou stále častejšie objavujú aj informácie, že arabská monarchia podporuje radikálov v regióne v snahe destabilizovať znepriatelenú Sýriu. Minulý týždeň sa navyše objavili správy, že Saudskoarabi zbombardovali kliniku organizácie Lekári bez hraníc v Jemene. Pozícia nemocnice bola pritom armáde známa od konca novembra.

    - Reklama -