Že je Amerika „za vodou“? Nové fakty o nebezpečných moslimoch

    0
    Socha slobody. (Autor: SITA)

    Súčasťou štúdie bol príbeh dvadsaťdvaročného syna miestneho imáma Mohammada a jeho o tri roky mladšej priateľky Jaelyn, ktorá je dcérou policajta. Predtým zvykla vystupovať ako roztlieskavačka a študovala chémiu. Pár plánoval svadbu a potom medové týždne v Sýrii, kde chceli obaja mladí ľudia bojovať pod vlajkou Islamského štátu. So svojím plánom sa niekoľkokrát pochválili aj na sociálnych sieťach, kým neuviazli v rukách FBI. Agenti prestrojení za sympatizantov radikálneho islamu ich sledovali celé štyri mesiace. Na začiatku augusta tohto roka napísali listy svojim rodičom a pripravovali sa na odlet do Sýrie. Tam sa však už nedostali, pretože ich na jednom malom letisku v Mississippi zatkla práve FBI.

    Podľa amerických úradov nie je uvedený prípad rozhodne ojedinelý a podpora ISIS v Spojených štátoch už dávno presiahla podporu al-Káidy. Ako už pred niekoľkými mesiacmi konštatoval šéf FBI James Comey, radikáli majú podporu stoviek až tisícov Američanov. V súčasnosti prebieha asi 900 samostatných vyšetrovaní spojených s radikálnym islamom. Momentálne sa hovorí asi o 250 Američanoch, ktorí odcestovali do Sýrie alebo Iraku a pripojili sa k Islamskému štátu, prípadne sa o to pokúsili. Z napojenia na Islamský štát bolo od mája minulého roku obvinených 71 Američanov, pričom 56 prípadov z toho spadá do tohto roku.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Rovnako ako v Európe, aj v Amerike ide o veľmi rôznorodú skupinu. Medzi priaznivcami ISIS nájdete mužov, ženy, mládež, štyridsiatnikov, manuálne pracujúcich aj študentov. Zásadným rozdielom je skutočnosť, že skupina amerických džihádistov je oveľa menšia a tiež izolovanejšia než európski džihádisti. Americkí džihádisti majú problém spojiť sa s ISIS priamo prostredníctvom sociálnych sietí, a to buď v dôsledku veľkej vzdialenosti, alebo v dôsledku toho, že v Spojených štátoch neexistujú také náborové siete ako v Európe,“ konštatuje šéf výskumnej skupiny z Univerzity Georga Washingtona Lorenzo Vidino.

    Prípad dvadsaťtriročnej Alex je typický príklad. Dievča vyrástlo na vidieku v štáte Washington, kde ju vychovávali veriaci prarodičia. S islamom neprišla nikdy do kontaktu, ale podľa jej slov ju zaujalo natočené video, kde Džihádista John odsekol hlavu americkému novinárovi Jamesovi Foleymu. Po niekoľkých mesiacoch si začala písať emaily a komunikovať cez Skype s členmi Islamského štátu. Od svojich nových priateľov dostala peniaze, darčekovú poukážku aj čokolády. Následne prijala ich ideológiu. Keď túto zásadnú životnú zmenu oznámila na sociálnych sieťach, počet jej priateľov sa v priebehu niekoľkých hodín zdvojnásobil. V reálnom živote však o svojej konverzii na islam nikomu nepovedala. Keď to náhodou zistila jej babička, Alex jej sľúbila, že to prestane robiť.

    Autori štúdie z tímu Lorenza Vidina sú však skeptickí. Počas niekoľkých uplynulých mesiacov zaznamenali asi tristo podobných prípadov. Mnoho z týchto ľudí používa na sociálnych sieťach profilovú fotografiu svojich mŕtvych alebo zatknutých krajanov. „Niektorí z nich na jednej strane uznávajú Islamský štát a na druhej strane sa hrdo hlásia k americkému spôsobu života a fandia napríklad futbalovému tímu Detroit Lions,“ uvádzajú vedci konkrétny príklad s tým, že hlavnou motiváciou priaznivcov ISIS z radov Američanov je nesúhlas so západnou intervenciou v Sýrii a tiež odmietanie konzumnej západnej spoločnosti.

    Islamistické skupiny neváhajú využívať ani populárne hashtagy, aby rozšírili okruh svojich priaznivcov medzi Afroameričanmi. Nedávno to bol napríklad hashtag #BlackLivesMatter, čo v preklade znamená „na čiernych záleží“. Podľa Vidina však neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by boli snahy radikálov v tomto smere úspešné. „Radikálny islam navyše podporujú rôzne skupiny, ktoré považujú americkú spoločnosť za rasistickú, pretože islamisti hovoria navonok o bratstve, v ktorom nezáleží na farbe pleti. Ďalšie skupiny podporovateľov napríklad broja proti kapitalizmu a tvoria ich rôzni ekológovia a aktivisti z hnutia Occupy,“ informuje Vidino.

    - Reklama -