Róbert Auxt: Tretí sociálny balíček a k tomu mzdy nižšie ako v Turecku

0
Eurobankovky (Autor: SITA)

V prvom rade si povedzme, že pomer ceny a výkonu nášho štátu je malý. Do nemocnice si treba baliť vlastný toaleťák, keď pracujete, odvádzate v priemere 41% štátu zo mzdy, ktorá je de facto najnižšia v rozvinutom svete a k tomu ideme stavať pol obchvatu cez PPP v cene, ktorá je 3-4x vyššia ako cena najvyššej stavby sveta 828 metrovej Burj Khalifa. A aby sme si poistili grécky ekonomický model, zavedieme ďalší protiekonomický balíček za miliardu eur. Samozrejme všade počúvame, ako na tom sú Slováci ekonomicky dobre. Alebo nie?

Turci dnes zarábajú lepšie ako Slováci!

Pre porovnanie cena práce, alebo inak povedané superhrubá mzda zamestnanca, je v Turecku 28,264 USD a z nej predstavuje celkové daňovo-odvodové zaťaženie 38,2% (tzv. “Total tax wedge” – celkové daňovo-odvodové zaťaženie). Na Slovensku je priemerná superhrubá mzda 26,974 USD a daňovo odvodové zaťaženie na úrovni 41,2%. Mzdy sú upravené o cenu tovarov, aby sa dali porovnať. Toto sú oficiálne štatistiky OECD za rok 2014. Čierne na bielom Turek si vie kúpiť za svoju mzdu viac a má k tomu nižšie daňové a odvodové zaťaženie. Celkovo nižšiu superhrubú mzdu má v OECD už len Čile a Mexiko. Poľsko a Česko majú vyššiu superhrubú mzdu a porovnateľné, alebo nižšie daňovo odvodové zaťaženie.

 

Kto teda zaplatí ďalší sociálny balíček?

Bude to zase len stredná vrstva. Alebo, aby som bol presný, bývalá stredná vrstva. Dnes si skôr zaslúži pomenovanie pracujúca chudoba alebo živiteľ systému. Sú to títo ľudia, ktorí na svojich odvodoch, daniach a hlavné nízkych platoch zabezpečujú to, aby krajina fungovala a financovala jeden balíček za druhým. Okrem bohatých dotácií medzinárodným korporáciám, či neefektívnym Hornonitrianskym „alobalovým“ baniam, hyperdrahým PPP projektom, luxusným zdravotníctvom bez toaletného papiera, alebo miliardou eur na elektronizáciu štátnej správy, ktorá končí pri spleti neprehľadných a nefunkčných weboch.

Otázka je dokedy?

V prípade jeho realizácie bude balíček stáť zrejme miliardu. Určite dobre padne mať všetky autobusy zadarmo, vyššie „vianočné dôchodky“ či ešte viac policajtov (síce už teraz vynakladáme najviac na verejnú bezpečnosť k HDP v EÚ). Problém je to, kto to zaplatí. Osobne si myslím, že to zaplatí „bývalá“ stredná a pracujúca trieda na svojich mizerných platoch a vysokých odvodoch a daniach. A prečo? Naše platy nebudú veľmi rásť v modernej ekonomike, kde treba hlavne vzdelanie, na ktoré v tomto štáte nie sú peniaze. V budúcnosti naše školy budú vypľúvať na trh iba tisícky ťažko zamestnateľných ľudí a pritom podľa odhadov by Slovensko vedelo zamestnať 50,000 ľudí len v IT. Ale odborníci chýbajú. To isté platí v strojárskom a elektrotechnickom priemysle a dokonca aj v cestovnom ruchu. A čo má dobrú hlavu nám utečie do zahraničia. Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ak by sme nič neurobili, tak len z dôvodu starnutia obyvateľstva sa verejný dlh voči HDP vyšplhá o viac ako 70% smerom nahor do roku 2060.

Nebude na dôchodky?

Ak sa nezlepší demografická krivka alebo Slováci nezačnú zarábať podstatne viac, a tým odvádzať omnoho vyššie odvody, tak do 30-40 rokov nebude mať doslovne kto robiť na dôchodky. A nemyslím, že nás spasí technologická revolúcia, lebo z nej má hlavný benefit kapitál a nie práca. Kapitál na Slovensku nevieme vôbec zdaniť, kedže väčšina ho odtečie do zahraničia alebo do daňových schránok. A ak ľudí nahradia stroje a Slovensko nebude mať mozgy, a tým bude pre ekonomiku budúcnosti nezaujímavé, vedci a mladí zrejme ujdú pred extrémne vysokými daňami a odvodmi do zahraničia. Inak povedané to čo dnes vidíme v Grécku môže byť realitou na Slovensku a bohužiaľ dnešný 20-30 roční ľudia nebudú mať ani na „vianočné dôchodky“!

Slovensko potrebuje pragmatizmus a nie POPULIZMUS!

Áno potrebujeme stavať byty pre mladých, ale nie zadlžovaním sa. Išlo by to napríklad cez EÚ fondy, ale to by sme ich asi nemali tunelovať. Áno potrebujeme znížiť dane a odvody, ale taktiež znížiť PODVODY v zdravotníctve, obstarávaní a nezmyselnými „dotáciami“ do alobalových baní! Mladým ľuďom treba zabezpečiť kvalitné vzdelanie v odboroch s potenciálom napr. IT, elektro, biotechnológie, fyzika a podobne a nie dotáciou sociálnej práce. Malým podnikateľom na Slovensku treba rozviazať ruky od nezmyselnej byrokracie menovite rušením dane zo straty (a nie len pre Startupy!), povinnej zdravotnej služby a šikany od 20 rôznych úradov, ktoré ich pokutujú a šikanujú. Slovensko musí začať hospodáriť s vlastnými prírodnými zdrojmi a prestať vyvážať drevo a guľatinu do Poľska a začať ju spracovávať na Slovensku. Treba podporiť slovenských farmárov a biovýrobu, čím by sa dalo zamestnať desaťtisíce ľudí a prispelo by to k trvalo udržateľnému rozvoju vidieka. Dodatočné prostriedky na verejné investície do škol, nemocníc a ciest, namiesto zdierania pracujúcich, je možno taktiež hľadať aj pri výbere DPH, kde Slovensko v roku 2013 podľa odhadov EÚ vybralo na DPH 4,7 mld. Eur, ale podľa jej odhadov malo vybrať 7,2 mld. Eur, čo je rozdiel cca. 2,5 mld. EUR len za jeden rok. Cesta je vždy pokiaľ zavládne pragmatizmus nad populizmom.

Slovensko sa musí začať živiť rozumom a prácou a nie dávkami, balíčkami a alobalovými dotáciami!

 

Róbert Auxt
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na robert.blog.sme.sk.

- Reklama -