Zlá správa z britského ministerstva vnútra. Radšej ani nečítajte, koľko bojovníkov Islamského štátu sa pohybuje po Európe

    0
    Kalifát sa priznáva k útokom (Autor: SITA)

    Bezpečnostní experti navyše upozorňujú, že Veľká Británia teraz pre navrátilcov z Iraku a Sýrie je primárny cieľ pre teroristické útoky. Späť sa ich údajne vrátilo už asi 375. “Spravodajské služby naznačujú, že práve títo ľudia dostali za úlohu pripraviť teroristické útoky v našej krajine. Riziko niečoho takého sa ešte zvýšilo po nedávnom hlasovaní v parlamente, kde schválili vzdušné operácie britských leteckých síl,” tvrdí analytik Paul Cruickshank. Po zverejnení nebývalého počtu radikálnych islamistov s britským pasom, ktorí sa vrátili späť do Veľkej Británie, sú polícia aj spravodajské služby pod nebývalým tlakom médií, politikov i verejnosti.

    Expert na terorizmus z Henry Jackson Society Hannan Stuartová tvrdí, že spravodajské služby vo Veľkej Británii sú značne preťažené. “Vysoký počet navrátilcov z bojísk v Iraku a Sýrii nepochybne kladie na britské spravodajské služby vyššie nároky. Vlani sa im podarilo zmariť sedem teroristických útokov a sú skutočne značne preťažené,” cituje britský denník Stuartovú a vyjadruje znepokojenie nad tým, že ministerstvo vnútra odmieta vysvetliť, koľko zo spomínaných 375 zradikalizovaných navrátilcov sleduje MI5 a polícia. Podľa bývalého šéfa spravodajského tímu na Úrade vlády Richarda Kempa je sledovanie jedného podozrivého po celých 24 hodín denne práca pre pätnásť až dvadsať ľudí.

    “Spravodajské služby potrebujú viac financií a tiež väčšie právomoci. Ak by malo dôjsť k nepretržitému sledovaniu 375 podozrivých, bolo by nutné disponovať niekoľkými tisíckami spravodajcov,” tvrdí Kemp. V súčasnosti MI5 zamestnáva asi štyri tisícky ľudí, z ktorých sú však mnohí zamestnaní len v kanceláriách alebo plnia úlohy nesúvisiace s teroristickou činnosťou. Ako uvádza britský denník, napríklad protiteroristická metropolitná polícia disponuje iba 1500 ľuďmi. “Nie všetci navrátilci predstavujú akútne ohrozenie našej bezpečnosti. Menšina z nich sú však veľmi dobre vycvičení džihádisti, ktorí sú pripravení v budúcnosti rozpútať násilie. Hlavným cieľom je oddeliť ich od seba a určiť, kto by mal byť sledovaný, a u koho je nádej, že sa môže zmeniť,” konštatuje Stuartová.

    Pred bývalými bojovníkmi Islamského štátu s britským pasom nedávno varoval tiež riaditeľ Úradu pre bezpečnosť a boj proti terorizmu Charles Farr. Ten je presvedčený, že sa ich z Blízkeho východu vrátilo dokonca už 60 %, čo by predstavovalo 450 bojovníkov. “Islamský štát tiež nabáda radikálov, ktorí sa nemôžu dostať na blízkovýchodne bojisko, aby útočili priamo v našej krajine.” Podľa informácií denníka Express v bojoch zabili už asi sedemdesiat britských radikálov. Najznámejšieho z nich, obávaného džihádistu Johna, zabil minulý mesiac americký dron. Britské úrady sa aktuálne zaoberajú viac ako 600 prípadmi, ktoré sú spojené s terorizmom v Sýrii a Iraku. To predstavuje za posledný rok a pol dvojnásobný nárast.

    “Naším hlavným cieľom je predovšetkým odradiť ľudí od ich úmyslu vycestovať na územie Islamského štátu. Všetkým hovoríme, že vycestovať do týchto končín predstavuje pre ich život značné nebezpečenstvo. Prípady tých, ktorí napriek tomu do oblastí ovládaných ISIS vycestovali, riešime individuálne. Niektorí z nich nie sú naďalej vzhľadom na prežité traumatické skúsenosti nebezpeční, naopak ďalšie sa môžu ďalej radikalizovať. V niektorých prípadoch je stíhanie za tieto trestné činy optimálnym riešením, v iných aplikujeme rôzne iné formy podpory,” cituje britský denník hovorcu ministerstva vnútra.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -