Podpaľačské útoky na utečencov v Nemecku. Novinári majú podozrenie. A Merkelová chystá…

    0
    Utečenecký tábor. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    V priebehu tohto roka narástol predovšetkým počet podpaľačských útokov namierených proti utečeneckým centrám a tiež súkromným domom a bytom, ktoré utečenci obývajú. V prvých štyroch mesiacoch dochádzalo k jednému až trom takto klasifikovaných trestných činov, ale v októbri to bolo dokonca už dvadsať podpaľačských útokov. Takmer polovica z celkových 93 podpaľačských útokov bola namierená proti budovám, kde už žijú ľudia. Zranených pri nich bolo 104 ľudí. Je preto trochu prekvapivé, že doteraz súdy udelili trest len (??) štyrom páchateľom, pričom osem súdnych konaní  sa práve teraz koná. Celkovo sa teda pred súdom objavilo iba päť percent prípadov, čo je vzhľadom na úspešnosť nemeckej justície a polície neobvykle nízke číslo.

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU.

    Polícia bola schopná identifikovať podozrivého len vo štvrtine prípadov, ďalších jedenásť percent prípadov bolo cez podozrenia nakoniec odložených a už sa na nich nepracuje. Podľa internetového serveru The Local má inak nemecká polícia v prípade vyriešenia podpaľačských útokov oveľa vyššiu úspešnosť. V polovici ,,bežných” podpaľačských útokov totiž polícia dokáže dostať páchateľa pred súd. Z analýzy Die Zeit tiež vyplýva, že najviac podpaľačských útokov namierených proti prisťahovalcom sa odohralo v spolkovej krajine Sasko. A to tak v absolútnych číslach, ako aj v pomere k počtu obyvateľov. Vyššiu úspešnosť vyriešenia prípadov potom majú policajti zo západnej časti Nemecka ako ich kolegovia z východu Nemecka.

    Vláda si však zrejme začína uvedomovať, že v nebezpečenstve nie sú len samotní utečenci, ale veľakrát aj samotní Nemci. Preto dnes minister vnútra Thomas de Maizière oznámil, že budú opätovne zavedené osobné pohovory aj pre všetkých žiadateľov o azyl zo Sýrie, ktorí boli  od tohto procesu v posledných šiestich mesiacoch ušetrení.,,Považoval som za potrebné túto prax opäť zaviesť pre všetkých žiadateľov o azyl. Zavedenie prísnejších kontrol je potrebné z bezpečnostných dôvodov a tiež preto, aby sme presne zistili identitu každého Sýrčana a nikto sa za neho nemohol vydávať. ,,Po stretnutí so šestnástimi ministrami vnútra zo spolkových krajín  Maizière tiež povedal, že úrady pošlú späť do ich krajiny väčšinu utečencov z Afganistanu.

    Berlín a Kábul taktiež podľa jeho slov posilnili spoluprácu v oblasti boja proti obchodníkom s ľuďmi. Kancelárka Angela Merkelová medzitým na stretnutí s regionálnymi premiérmi uviedla, že vláda uvažuje o zavedení preukazov totožnosti pre všetkých migrantov. Sprísnenie azylového procesu vo všeobecnosti víta väčšina Nemcov, ale napríklad mimovládne organizácie Pre Azyl toto rozhodnutie kritizuje. Poukazuje na to, že sprísnenie vstupných kritérií spomalí celý azylový proces o niekoľko mesiacov. Šéfovi organizácie Pre Azyl Günterovi Burkhardtovi sa tiež nepozdáva, že by mali byť posielaní späť utečenci z Afganistanu. ,,Je nezodpovedné posielať týchto ľudí späť do vojnou rozorvaného Afganistanu, kde nemožno žiadnu oblasť považovať za bezpečnú. Považujem to za hazard s ľudskými životmi. “

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -