Nespoliehajte sa na odbory. Vyriešiť si to musíte každá sama. Radí sestrám lekár, ktorý bol pri vzbure doktorov

    0
    Zdravotné sestry (Autor: SITA)

    Lekári neboli spokojní so svojimi platmi ešte pred štyrmi rokmi. Štrajkovali, hrozili výpoveďami, mnohí ich aj podali a nakoniec vládu dotlačili, aby akceptovala ich podmienky. Dnes to skúšajú zdravotné sestry.

    Súčasný šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský bol v tom čase „dvojkou“ v odboroch. S vládou Ivety Radičovej vyjednával o vyšších platoch pre lekárov a transparentnejších nemocniciach. Dnes radí sestrám, ako majú postupovať pri svojom boji za lepšie platy. Uvádza portál Aktuality.sk, ktorý priniesol rozhovor s Petrom Visolajským.

    Predsedníčka sesterských odborov Monika Kavecká sa pred časom vyjadrila, že nevylučuje kandidatúru v budúcoročných parlamentných voľbách. Podľa šéfa lekárskych odborárov to bolo veľmi nešťastné vyhlásenie, lebo ju teraz minister Viliam Čislák podozrieva, že vedením protestov sestier si robí len politickú kampaň. Kavecká však oznámila, že nakoniec kandidovať nebude. „Som presvedčený, že tisíc sestier nedá výpoveď a ohrozí tak svoje živobytie pre kariéru pani Kaveckej. Toto nie je politická akcia,“ myslí si Visolajský.

    „My sme to tiež zažili, keď náš vtedajší predseda Marian Kollár bol obviňovaný zo spolupráce s ľavicovou stranou a vtedajšou opozíciou. Hovorilo sa, ako dostane ponuky do parlamentu a na ministerské kreslo. Nič z toho sa nenaplnilo, lebo takáto spolupráca nebola,“ uviedol príklad.
    Čo teda radí sestrám? „Najdôležitejšie je, aby si každá sestra uvedomila, že to nie je o odboroch alebo komore. Je to na každej jednej sestre a nikto to za nich nevybojuje, keď zostanú ticho,“ zdôraznil.

    „My sme im poskytli celý náš know-how. Dali sme im dokumenty, ako je dohoda o solidarite, tlačivá výpovedí aj štyri naše požiadavky. Poskytli sme im podporu, vysvetlili sme im, že počas výpovednej lehoty budú na nich vyvíjané tlaky.  Aby sa pripravili, že teraz budú zažívať to najťažšie obdobie,“ uviedol.
    Situácia so sestrami je podľa neho veľmi podobná, ako bola pri lekároch.  „Aj keď si dovolím povedať, že dnes má verejnosť reálnejší pohľad na zdravotníctvo, myslím si, že je na strane sestier,“ dodal.

    - Reklama -