Zatváranie mešít nič nevyrieši. Islamisti si vraj našli úplne inú taktiku. Západ sa na ňu len bezbranne pozerá…

    0
    Mešita v tureckom Mersine (Autor: SITA)
    Atrani výsledky prieskumu predstavil na diskusii organizovanej OSN v New Yorku, keď konštatoval, že tri štvrtiny bojovníkov Islamského štátu (IS) údajne verbujú ich rodinní príslušníci. Dvadsať percent z nich potom získava IS pôsobením ich priateľov a kolegov v práci. Independent v tejto súvislosti poukazuje na výzvu adresovanú moslimskej komunite, aby imámovia odsudzovali extrémizmus pri svojich kázňach v mešitách. „Náš výskum však ukázal, že radikalizácia sa len zriedka vyskytuje práve v mešitách a málokedy sa deje tak, že by sa k nej nechali jednotlivci presvedčiť od neznámeho človeka,“ tvrdí Atrani.
     
    Ďalej americko-francúzsky antropológ tvrdí, že Daeš (Islamský štát) má „revolučný ťah na bránku“ podobne, ako kedysi strojcovia francúzskej alebo boľševickej revolúcie, a vzostupu nacistov v Hitlerovom Nemecku. „Západ úplne nesprávne označuje Islamský štát za dielo primitívnych teroristov. V skutočnosti mládež dokážu získať pre svoju vec oveľa ľahšie ako vlády, ktoré proti tomuto zlu bojujú,“ hovorí Atrani s tým, že značný počet naverbovaných bojovníkov IS dokonca pochádza z kresťanských rodín a práve tí sú vraj zo všetkých najkrutejší. „Pre väčšinu z nich ide o spôsob, ako sa stať slávnym a zažiť dobrodružstvo. Džihád im jednoducho ponúka možnosť, ako sa stať hrdinom,“ dodáva. 
     
    „Islamský štát predstavuje predvoj najdynamickejšieho antikultúrneho revolučného hnutia od skončenia druhej svetovej vojny. Rovnako tak sa podarilo ISIS získať najväčší počet dobrovoľníkov za posledné dekády. Ak sa nepodarí OSN či ďalším organizáciám prísť na to, akým spôsobom a prečo sa radikálom darí verbovať ďalších a ďalších dobrovoľníkov, čakajú nás v ďalších dekádach obrovské problémy,“ uvádza Atrani a odmieta, že by väčšina nových regrútov ISIS mala len vymyté  mozgy či mala nejaké závažné morálne nedostatky. „Väčšina z nich sa pripojí k Islamskému štátu ochotne na základe svojej voľby. Teroristické útoky v Paríži sú súčasťou ich herného plánu. Neexistuje žiadna šanca, že by sa na tom niečo zmenilo,“ je presvedčený Atrani.
     
    autor: pro
     
    - Reklama -