Západ stále opakuje rovnakú chybu a pomáha tým teroristom. Britský profesor k tomu spísal rozsiahly rozbor

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    Paul Rogers, profesor na katedre mierových štúdií na Bradford University vo Veľkej Británii, sa zamýšľa nad tým, ako sa od deväťdesiatych rokov minulého storočia vyvíjal islamský terorizmus. Výsadné postavenie v tejto oblasti si vydobyla al-Kájda, ktorej cieľom bolo zúčtovať so „skazenými vládcami“ v oblasti Blízkeho východu, ktorí svoje krajiny nevedú po správnej moslimskej ceste. Správnej z pohľadu radikálov.

    Západ stále opakuje rovnakú chybu a pomáha tým teroristom. Britský profesor o tom spísal obsiahly rozbor. Islamský štát úspešne nadviazal na prácu al-Kájdy a ešte ju významne obohatil. Ťaží navyše z toho, že Západ robí stále rovnakú chybu v boji s islamskými teroristami. Jednu chybu opakuje znova a znova a znova, keď sa vrhá do zle premyslených vojenských operácií, čím významne nahráva práve Islamskému štátu.

    Paul Rogers, profesor na katedre mierových štúdií na Bradford University vo Veľkej Británii, sa zamýšľa nad tým, ako sa od deväťdesiatych rokov minulého storočia vyvíjal islamský terorizmus. Výsadné postavenie v tejto oblasti si vydobyla al-Kájda, ktorej cieľom bolo zúčtovať so ,,skazenými vládcami” v oblasti Blízkeho východu, ktorí svoje krajiny nevedú po správnej moslimskej ceste. Správne z pohľadu radikálov.

    Al-Kájda na to využívala teroristické útoky tak  v blízkom okolí, ako aj proti západnému satanovi Spojeným štátom. Al-Kájda sa však nesnažila vytvoriť štátny útvar pod svojou správou. Jej najväčším ,,úspechom” bol 11. september 2001. V boji proti nim urobil Západ na čele s USA chybu, keď sa v Afganistane aj v Iraku rozhodli zvrhnúť miestnu vládu. Po vykonaní úspešnej pozemnej operácie vyhlásili veľké víťazstvo. V skutočnosti tým však vytvorili podhubie pre ešte silnejšieho nepriateľa.

    Celý text nájdete TU.

    Islamský štát na plány al-Kájdy nadviazal, ale zároveň zriadil štátny útvar, ktorý chce rozšíriť na čo najväčšiu časť planéty. S budovaním kalifátu začal v Sýrii, ktorá bola rozvrátená občianskou vojnou. Vznik Islamského štátu Západ zaspal, v podstate mu ešte pomohol, keď americký prezident Barack Obama rozhodol o stiahnutí značných síl z Iraku aj Afganistanu.

    Namiesto toho, aby sa Západ pokúsil o stabilizáciu situácie v týchto rozbúrených krajinách, začal útok na Líbyu. Došlo na pozemnú operáciu, po nej bolo opäť vyhlásené veľké víťazstvo, rovnako ako v Afganistane a Iraku, ale v skutočnosti došlo k ďalšiemu prehĺbeniu už aj tak zlej situácie v regióne.

    Tri základné ciele islamistov

    Teraz široká koalícia spojencov podniká vzdušné operácie proti Islamskému štátu a vyhlasuje úspechy. Tisíce zabitých radikálov a zničené zásadné komunikačné body. Lenže sa nezdá, že by to IS oslabovalo. Desivé teroristické útoky v Bejrúte i Paríži ukazujú, že sa islamistom darí to, čo chcú. Podľa Rogersa sledujú tri ciele.

    ,,Demonštrujú silu a schopnosť nadviazať na známu históriu oslabenej al-Kájdy. V čo najväčšom meradle sa snaží podnecovať islamofóbiu, predovšetkým vo Francúzsku a Veľkej Británii, aby mohol následne hovoriť o konflikte  civilizácií. Snažia sa Západ vyprovokovať k ešte agresívnejšiemu protiútoku, pričom by bolo najlepšie, keby došlo aj k pozemnej operácii v islamskom regióne,” píše profesor.

    ,,Ak sa do boja proti Islamskému štátu zapoja ďalšie a ďalšie západné krajiny, ktoré budú chcieť situáciu vyriešiť vojenskou cestou, v podstate len zopakujú chyby z rokov 2001 až 2014. A zdá sa, že Veľká Británia sa chystá výraznejšie zapojiť do útokov proti islamistom.

    Úprimne povedané, je úžasné, že opakujeme stále rovnakú chybu a západní lídri padajú do stále rovnakej pasce. Odmietajú uznať, že Islamskému štátu ide predovšetkým o vyvolanie rozsiahleho konfliktu a ak k nemu v posledných dňoch dochádza, islamisti môžu byť spokojní, ” uzatvára Paul Rogers.  

    - Reklama -