Staré CT aj správna rada. Obvinené sú len malé a stredné ryby, netají sklamanie laureát Bielej vrany Alan Suchánek

    0
    Mária Domčeková, kontroverzná exriaditeľka nemocnice v Piešťanoch, za ktorej riadenia vznikla kauza predraženého cétečka (Autor: SITA)

    Doktor Suchánek a sestra Kovačovičová sú považovaní za rarity v zdravotníctve, oni si to však nemyslia. Podľa sestričky sa v rezorte nájde tých odvážnych ľudí viac.

    Odpoveď „zhora“

    Títo dvaja ľudia a držitelia ocenenia Biela vrana sa postavili korupcii čelom, čím sa spustila vlna odhaľovania podozrivých nákupov v nemocniciach, ale aj iné kauzy v zdravotníctve. Vďaka nim sa napokon predražený prístroj nekúpil a kauza stála aj hlavy politických predstaviteľov. Z funkcie ministerky zdravotníctva sa porúčala Zuzana Zvolenská a expodpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová prišla nielen o túto funkciu, ale aj pozíciu šéfky dozornej rady v piešťanskej nemocnici. Po tlaku verejnosti odstúpil z funkcie predsedu Národnej rady aj Pavol Paška.

    Lekár Suchánek opísal, čo kauze predchádzalo a ako vidí situáciu teraz. Spolu s Kovačovičovou sa stali členmi správnej rady za vlády Ivety Radičovej. Po páde tejto vlády sa dostal k moci Smer a správna rada sa pomenila. Hoci pôvodná správna rada vysúťažila CT prístroj za dobrú cenu, nemohli ho zakúpiť. Podľa Suchánka to niekomu nesedelo. Potom prišla odpoveď „zhora“, že nemocnica také drahé a výkonné CT nepotrebuje, hoci sa o dva roky mal kúpiť omnoho drahší prístroj.

    Situácia však začala byť napätá, a preto Suchánek s Kovačovičovou verejne vystúpili. Cétečko sa totiž malo kúpiť za 1,6 milióna eur. Tu sa však odhalilo aj to, kto sú vlastníci firmy s väzbami na Pašku a kúpa sa nakoniec zrušila. Neskôr sa z funkcie riaditeľky nemocnice  porúčala aj Mária Domčeková, keď ju odvolala správna rada.

    Beh na dlhú trať

    Na aktuálnu situáciu v nemocnici sa však lekár Suchánek pozerá sklamane. „Uplynul rok a v nemocnici sa v podstate nič nezmenilo. Máme staré CT, ktoré sa často kazí, a máme starú správnu radu. Po týchto udalostiach malo byť podľa mňa do mesiaca-dvoch všetko vyriešené,“ citujú ho Hospodárske noviny. Sestrička Kovačovičová uviedla, že na bezohľadné konanie sa nemožno pasívne prizerať. „Keď som videla, že niečo nie je v poriadku, prečo by som sa neozvala?“ povedala.

    Podľa sestričky je nutné, aby sa ľudia ozývali a bojovali za spravodlivosť. Je to však beh na dlhé trate. Lekár vyzdvihuje tých kolegov, ktorí ich podporovali, no spomína aj ľudí, ktorí boli spriaznení s vedením. A z tých, ktorí proti nim vystúpili, sú teraz už niektorí aj obvinení. „Sú to však stredné a menšie ryby, a tie najväčšie tam ani nie sú spomenuté,“ dodal sklamaný Suchánek.

    Ocenenie Biela vrana udeľuje tím Aliancie Fair-play a Via Iuris. Udeľuje sa ľuďom zodpovedným za spoločenský prínos a odvážny občiansky čin. Okrem Suchánka a Kovačovičovej sa medzi ocenenými ocitli aj kňaz Anton Srholec a reportér a fotograf Andrej Bán.

    Článok vyšiel v Hospodárskych novinách.

    - Reklama -