Tisícky protestujúcich ľudí ovládli Prahu. Nechýbali ťažkoodenci, pyrotechnika aj veľké červené trenírky

    0
    Prezident Miloš Zeman na zhromaždení k výročiu štátneho sviatku 17. novembra na Albertove (Autor: Radim Panenka)

    Účastníci protestu prišli na Úrad vlády. Policajti museli zaistiť 12 ľudí, najmä pre použitie pyrotechniky a zahaleným tváram, informuje server Topky.sk.
    „Demisiu, demisiu“, „Nič než národ“. Aj toto skandovali odporcovia islamu, z ktorých poniektorí boli agresívni. Niektorí dokonca rozobrali kovové zátarasy, ktoré boli pred Úradom vlády. Zároveň sa však konal ďalší pochod, ktorý hlásal opačné názory. Podľa policajného hovorcu bolo na mieste asi 5 000 ľudí.

    Stoja za prezidentom

    Podľa zákona je povinné akciu oficiálne ukončiť a účastníci protestu sa museli rozísť. S tým však mali Česi problémy, a hoci väčšina odišla, asi tisíc ľudí museli rozohnať ťažkoodenci. Dav rozdelili na dve časti, keď jednu časť vytlačili k Čechovmu mostu a druhú smerom k Malostranskému námestiu.

    Protest začal na Václavskom námestí s asi 4 000 ľuďmi. Väčšina sa vybrala k Námestiu Republiky, kde sa pripojili k ďalším trom stovkám demonštrantov z akcie, ktorú organizovala Národná demokracia. Na Klárove sa spojil s asi 50 účastníkmi demonštrácie projektu Československo. Tento projekt nesúhlasí s riadením štátu a želá si demisiu vlády. V rámci pochodu k Úradu vlády sa tiež skandovali heslá ako „Islam nechceme“ či „Česi, poďte s nami“.

    Mnohí účastníci, ktorí demonštrovali podporu prezidentovi Milošovi Zemanovi, vytasili zelené karty s nápisom Stojíme za svojím prezidentom. Mimochodom, prezident vyhlásil, že český národ nie je xenofóbny. Prihovoril sa tak k prítomným v mestskej časti Albertov, kde sa zišlo 2 000 ľudí na demonštrácii, ktorú zvolal Blok proti islamu. Česi si pripomenuli aj parížske udalosti, keď prezident vyzval k minúte ticha za obete piatkového teroristického masakru. „Tento národ si zaslúži, aby si vládol sám a aby mu nikto z vonka nediktoval, čo má a nemá robiť,“ povedal Zeman. Zároveň dodal, že v krajine žije veľa cudzincov a nie sú s nimi najmenšie problémy. Aj preto, že zastávajú rovnakú kultúru.

    Kaviareň je tu

    Objavili sa aj priaznivci utečencov, ktorí hlásali “Kaviareň je tu”, pre Zemanove označenie Pražská kaviareň, čím sú všetci jeho kritici. Sprievod priniesol aj veľké červené trenírky, čím poukázali na akciu skupiny Ztohoven, ktorá zavesila na Hrad namiesto štandardy práve obrovské trenírky ako symbol Zemana. Títo ľudia chceli prezidentovi pripomenúť existenciu ústavy a to, že krajina nie je jeho. Spomenuli si aj na hradného kancelára Vratislava Mynářa, ktorý zostal vo funkcii aj napriek tomu, že neuspel v bezpečnostnej previerke. Skandovali teda slovo “Previerka”.

    Akcia Bloku proti islamu si vyslúžila zo strany českých politikov kritiku aj preto, že pre Bloku proti islamu nemohli študenti na Albertove zapáliť sviečku pri pamätnej doske. Študenti sa nemohli na miesto dostať aj preto, že sa očakával príchod prezidenta. Práve hnutie Blok proti islamu podporuje Zemanove názory na imigráciu a islam, keďže utečencov kritizuje. Postup polície odsúdili napríklad europoslanci Pavel Svoboda a Jíři Pospíšil, premiér Bohuslav Sobotka zase uviedol, že polícia musí dodržiavať bezpečnosť.  

    Na námestí Mieru sa konala aj demonštrácia s názvom Táto zem patrí všetkým. Jej posolstvo sa nieslo v opozičnom duchu, keď prítomní hlásali toleranciu voči migrantom. Títo demonštranti sa chceli dostať aj na  Albertov, kde sa nachádzali priaznivci Bloku proti islamu, v tom im však zabránili ťažkoodenci, keď obidve skupiny držali od seba asi na 100 metrov.
     

    - Reklama -