Srbsko posiela 5 miliónov na obnovu bosnianskej Srebrenice

    0
    Srbského premiéra Aleksandra Vučiča musela pred rozvášneným davom chrániť ochranka (Autor: SITA)

    Srbský premiér oznámil, že prvé dva milióny z prisľúbenej finančnej dotácie dorazia do Srebrenice už v pondelok. „Chceme, aby sa práve Srebrenica stala symbolickým mostom k nadviazaniu spolupráce medzi Srbskom a Bosnou,“ povedal Vučić. „Nikto nemôže vrátiť bratov ich sestrám, deti matkám, ale to, čo môžeme urobiť, je postarať sa o tých 20 000 ľudí, ktorí tu stále žijú,“ dodal.

    „Neočakávali sme dokonca ani také množstvo peňazí,“ povedal pre agentúru AP starosta Srebrenice Ćamil Duraković a dodal, že tieto prostriedky zmenia životy občanov Srebrenice.

    Bosniansky premiér Denis Zvizdić vyhlásil, že obe krajiny by v rámci vzájomných vzťahov radi otvorili novú kapitolu.

    Oživenie tamojšej ekonomiky a obnova infraštruktúry by podľa Vučića mali nielen uľahčiť životy miestnych obyvateľov, ale tiež by mali pritiahnuť do Srebrenice aj ďalších ľudí, ktorí tam žili ešte pred vypuknutím vojny.

    Vučića spolu so srbskou delegáciou ešte v júli počas spomienkového podujatia neďaleko Srebrenice napadli bosniacki Moslimovia, pričom po politikoch hádzali kamene a premiéra trafili do hlavy. K incidentu došlo po tom, ako delegácia položila kvety v Pamätnom centre v Potočari pripomínajúcom obete srebrenickej masakry.

    Odhaduje sa, že 11. júla 1995 po obsadení Srebrenice, ktorú OSN vyhlásila za chránenú zónu, jednotky bosnianskych Srbov popravili v meste a jeho okolí približne 8 000 mužov a chlapcov, pozostatky ktorých pochovali vo viacerých masových hroboch.

    - Reklama -