Toto musí akceptovať už aj „Slniečko“. Kto si zase podal Západ?

    0
    Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

    Ako tvrdí Blaha, západné štáty sú už také preplnené, že nemôžu prijímať utečencov, a kto si myslí, že za to môže stredná Európa, tak sa mýli. Ak by to totiž robili tieto štáty aj s tou najotvorenejšou náručou, aj tak by podľa neho boli schopné prijať len nepatrný podiel migračnej vlny a s reálnymi číslami by Západu teda nijak výrazne nepomohli.

    Podľa Blahu teda existuje len jedno riešenie, a to musí vraj akceptovať aj „Slniečko“, teda ľudia stojaci na strane migrantov. „Politika neobmedzeného prijímania utečencov bola od počiatku odsúdená na toto – na totálny a nebezpečný fail. Sorry, ale už sa západné štáty nemajú na čo vyhovárať. Keby si hneď na úvod priznali, že toto absurdné otvorenie hraníc nič nerieši a naopak, môže ohroziť Európu, tak by sme dnes nemuseli byť tam, kde sme,“ píše poslanec na sociálnej sieti.

    Ako však tvrdí smerák, keby do Európy niekto doslova nepozval milióny utečencov, aj na základe ignorovania Dublinského dohovoru alebo ochrany Schengenu, Európa by nebola na lopatkách. Pravdepodobne tak naráža na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá bola veľkorysá v prijímaní utečencov do Nemecka, vďaka čomu si vyslúžila prezývku „mamička Merkelová“.

    Čo máme my, a Európa nie?

    Blaha pripomína, že keď Slováci na situáciu upozorňovali, boli zlí. Teraz však o ochrane hraníc, či dokonca stavaní plotov hovorí aj Rakúsko. Postavením plotu na hranici sa „preslávili“ Maďari, ktorí si za to vyslúžili aj kritiku. Toto však neskôr poslúžilo ako inšpirácia aj pre iné krajiny. Táto myšlienka skrsla v hlave aj Slovincom.

    Aj Nemecko sa podľa Blahu spamätalo. „Dnes už odrazu o potrebe dodržiavania pravidiel a vracaní utečencov hovorí Nemecko, ktoré doposiaľ považovalo porušovanie Dublinu za ten najkrajší a najvrúcnejší prejav humanizmu a európanstva,“ vysvetľuje smerák. Ale aj Nórsko hlási, že nemá kapacity. A kto za to podľa poslanca môže? „No predsa stredná Európa, lebo sme odmietli na kvótach zobrať pár tisíc ľudí. Lebo ak by sme týchto pár tisíc zobrali, západné cieľové štáty by svoj miliónový nápor určite zvládli,“ ironizuje.

    Ako sa však podľa neho ukázalo – opäť boli rozhodnutia slovenskej vlády správne, naša krajina mala znovu pravdu. „Neboli sme menej humánni, ani menej solidárni, iba sme používali zdravý rozum. A ten Európe sakramentsky chýbal. Dnes už je, obávam sa, neskoro,“ myslí si. Podľa neho totiž Západ urobil toľko chýb, že ešte potrvá, kým sa z nich vyhrabe.
     

    - Reklama -