Západ o vzostupe Islamského štátu vedel, ale nereagoval. Povedala bývalá veľvyslankyňa EÚ v Iraku

    0
    Mesto Aden v Jemene (Autor: SITA)

    Situácia v Iraku sa dramaticky zmenila po odchode Američanov. „Za dvadsaťpäť rokov mojej diplomatickej praxe môžem povedať, že najproblematickejšie na USA je názorová nekonzistentnosť. Najskôr sa rozhodli, že krajinu stabilizujú a rozvinú, potom ale znenazdajky odišli. Irak bol v minulosti zničený iracko-iránskou vojnou, sankciami, krutovládou Saddáma Husajna. To všetko sa poskladalo, a keď Američania odišli, bolo veľmi ťažké udržať rovnováhu medzi Kurdmi, sunnitmi a šiítmi,“ povedala v rozhovore pre iDnes.cz bývalá veľvyslankyňa EÚ v Iraku Jana Hybášková.

    Islamský štát zaznamenal podľa nej výrazný vzostup v roku 2012 počas povstania sunnitov v Anbare.  Masívne demonštrácie však boli potlačené. „V Európe sa o povstaní vedelo. Náš tím z miesta reportoval, že sa rodí veľký problém. Nech sme ale robili čokoľvek, nikto nereagoval,“ uviedla Hybášková.

    Mladí Iračania vraj zastávajú názor, že Islamský štát je umelý produkt vyprodukovaný Amerikou. Na otázku, prečo medzinárodné spoločenstvo nezareagovalo bezprostredne po nástupe Islamského štátu do Iraku, Hybášková odpovedala, že  „všeobecný diplomatický názor je, že ,ide o americkú kolóniu‘, a z toho vyplýva prístup v zmysle ,oni si to tam spískali, tak nech si to aj napravia‘“. Spojené štáty napokon aj zareagovali.

    Podľa Jany Hybáškovej už ale bolo príliš neskoro. „Už v júli 2014 sme poslali do Európy správu, že niektoré územia sú pred IS neudržateľné. Obama ohlásil nálety až 8. augusta (mesiac na to, pozn. red.), takže reakcia prišla opäť neskoro. To je dôvod, prečo sme teraz tam, kde sme,“ priblížila.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU

    - Reklama -