Ľudia, pomôžte. Nedovoľme, aby u nás pôsobilo NATO, stali sme sa obeťami klamstva. Kto takto vyzýva na bojkot?

    0
    Politológ, pedagóg, historik a bývalý rektor Akadémie Médií Eduard Chmelár (Autor: SITA)

    Prezidenta kritizuje za to, že sa snaží ukázať vždy v čo najlepšom  svetle, no v skutočnosti sa podpíše pod vyhlásenie, v ktorom ostatné hlavy štátov strednej a východnej Európy žiadajú vojenskú prítomnosť v našom regióne. „Dokonca aj na oficiálnej webstránke prezidenta Slovenskej republiky uverejnil tento dokument pre istotu iba v angličtine, aby náhodou nevyvolal medzi obyvateľmi Slovenska odpor,“ vyčíta mu ďalej Chmelár.

    Posadnutý prezident?

    Ako upozorňuje Chmelár, stali sme sa obeťami klamstva. A podieľajú sa na tom aj rezorty obrany či zahraničných vecí, píše aktivista na sociálnej sieti. „Svoje skutočné zámery skrývajú do propagandistického newspeaku (novoreč – pozn. red.), v ktorom zahmlievajú skutočný význam slov. A tak prezident minulý rok neponúkol Severoatlantickej aliancii vojenskú základňu, ale „logistický sklad“, a vláda neschválila vojenskú základňu, ale „styčný integračný tím“, hoci každý, kto nie je na hlavu padnutý, vie, o čo ide,“ vysvetľuje. Ako ďalej tvrdí, prezident je vybudovaním vojenskej základe NATO doslova posadnutý.

    Hoci kedysi sa Kiska vyhováral po vlne nevôle na rezort obrany a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák svätosväte tvrdil, že základne NATO na Slovensku nebudú, teraz je vraj všetko inak. „Už vtedy to bola lož,“ tvrdí Chmelár. A aká je situácia teraz? „Slovenská vláda schválila zriadenie vojenskej základne NATO na našom území (hoci vláda samotná i „brigádnici NATO“ – ako môžeme nazývať platených propagandistov z rôznych think-tankov – sa nás zo všetkých síl usilujú presvedčiť o opaku) a prezident ešte pritvrdí a žiada masívnu a trvalú prítomnosť cudzích vojakov na Slovensku. A nebuďme naivní, bez súhlasu vlády to neurobil,“ tvrdí Chmelár.

    Kedy sme pre NATO dobrí?

    Podľa aktivistu sme pre NATO dobrí len vtedy, keď je znepokojené z „agresívneho postoja Ruska” a keď treba „upratovať bordel po amerických vojnách“. Slovensko je však podľa neho na prítomnosť cudzích vojsk na našom území citlivé, a na to by sme mali myslieť.

    Preto Chmelár vyzýva poslancov, aby Návrh na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky v súvislosti s ich pôsobením v NATO Force Integration Unit (NFIU) zajtra na schôdzi Národnej rady odmietli. A to isté môže podľa neho urobiť pospolitý ľud. „Rozpošlite im maily, petície, protesty, nezostaňte ľahostajní. Inak ich už odtiaľto tak ľahko nedostaneme,“ apeluje Chmelár.
     

    - Reklama -