Rozhádajú sa USA aj s Čínou? Slávny konzervatívec to vidí dosť pravdepodobne a má veľký strach

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: SITA)

    Úvahy Patricka Buchanana priniesol server Petra Hájka Protiproud. Všíma si incident okolo atolu Subio, ku ktorému doplával americký raketový krížnik USS Lassen. Čína ale považuje umelo dobudovaný ostrov za svoj. A nie je to prvá umelo vybudovaná „pevnina“, čínski komunisti totiž hodlajú s ich pomocou rozširovať svoj vplyv. O to isté sa dlhodobo snažia aj Spojené štáty, teda, nič nové pod slnkom.

    „Naše bojové lode vraj nie sú vítané v Žltom mori a Taiwanskej úžine. Peking si tiež robí nárok na ostrovy Senkaku, ktoré okupuje Japonsko a ktorých držanie má zaistené bilaterálnou zmluvou s USA. A nie je sa čo čudovať. Nielenže je Juhočínske more jednou z najdôležitejších námorných dopravných tepien sveta, ale ryby v ňom plávajúce môžu uživiť celé národy – a jeho dno ukrýva obrovské zásoby plynu a ropy,“ píše Buchanan.

    Celý text nájdete TU.

    Číňania konajú pochopiteľne. Kto ovláda ostrov, ovláda aj more s ropou. Američania to predsa dobre poznajú, veď aj oni kedysi obsadili Havaj či Filipíny, aby kontrolovali určitú časť sveta. Američania tiež vyhnali španielskych vládcov z Kuby. Čína je dnes len silnejšia, než bola predtým, a Spojené štáty to jednoducho musia vziať na vedomie.

    Keby sa čínsky prezident nechal Spojenými štátmi zastrašiť a prestal by hájiť čínsku expanziu, mal by problém s vlastnými obyvateľmi. To isté platí o ruskom prezidentovi v prípade Krymu, ktorý koná tak, ako koná, pretože má na zreteli nálady svojich ľudí.

    V angličtine nájdete text TU.

    Nakoniec Buchanan ponúkol riešenie, čo by mali Spojené štáty robiť. „Ak skutočne veríme, že nastáva druhé storočie Ameriky, že čas je na našej strane a že komunizmus je len mŕtvou doktrínou, mali by sme sa vyhnúť stretom a svoju opozíciu voči Pekingu prejaviť – ak to bude skutočne potrebné – tým, že uvalíme clo na všetok čínsky tovar,“ uzatvára Buchanan.

    - Reklama -