Radšej sa utopím, ako by som sa vrátil, hovorí mladý muž o rozvrátenej Líbyi

    0
    Utečenci snažiaci sa dostať z Turecka do Grécka (Autor: SITA)

    „Podľa posledných čísel, ktoré som videla, naše dve lode, ktoré hliadkujú na sever od líbyjských brehov, zachránili zhruba dvadsaťtisíc ľudí,“ prezradila dáma v rozhovore pre piatkové MF Dnes. Je to veľký počet utečencov, ale koordinátorke pomoci Lekárov bez hraníc nejde o štatistiky, ale o každý jeden zachránený ľudský život. Jednotlivé osudy totiž ukazujú, ako je ťažké oddeľovať utečencov, ktorí majú právo na azyl, od iných, ktorí by len chceli zneužiť pomerne štedrý európsky sociálny model.

    „Trebárs príbeh osemnásťročného mladíka z Pobrežia Slonoviny. Jeho rodičia zahynuli a on opustil svoju vlasť v roku 2011, keď tam zúrila vojna. Bola som tam vtedy tiež, takže viem, o čom hovorí. Utiekol do Líbye, ktorá vtedy bola bohatou krajinou, do ktorej mnoho mladých Afričanov odchádzalo za prácou. Lenže Líbya sa ako štát zrútila a dnes sa nachádza v katastrofálnom stave. Počas tých štyroch rokov zažil príšerné veci, bili ho, mučili, väznili, stal sa doslova otrokom. Cez Líbyu sa dnes nedá vrátiť. Keď sme ho zachránili, nemal ani topánky, len tričko a nohavice. A v nich vo vrecku čiernobielu fotografiu, na ktorej stál ako dieťa s rodičmi. „Ak ma vrátia do Líbye, skočím do mora, radšej sa utópiou, hovoril.“ Týmito slovami opísala Lindis Hurumová jeden z  osudov migrantov.

    Štvrtinu z utečencov vraj tvoria deti, ale väčšinu utečencov z Afriky naozaj predstavujú mladí muži do tridsiatich rokov. Práve oni totiž majú najväčšiu nádej, že prežijú nielen cestu do Líbye, ale aj vražedné putovanie cez Líbyu samotnú. Z úst koordinátorky tiež padla slová, že potápanie lodí pašerákov, ako o ňom už dlho hovorí EÚ, k ničomu nepovedie. Potápať lode s utečencami by bolo hrôzostrašné a potápať lode bez utečencov nebude mať patričný efekt . Pašeráci majú toľko peňazí, že si opatria iné lode.

    Odkiaľ berú Lekári bez hraníc peniaze na záchranné operácie? Z 90 percent je to vraj od súkromných darcov. Hurumová však uznáva, že ich misia je síce potrebná, ale nepovedie k vyriešeniu utečenecké krízy. Riešením je zabezpečiť dôstojný život tam, odkiaľ migranti prichádzajú.

    - Reklama -