Lajčák o pár dní odovzdá Zlatú plaketu pre humanitárneho pracovníka. Pozrite sa, kto sa dostal do sedmičky nominovaných

    0
    Miroslav Lajčák v OSN (Autor: SITA)

    Udeľovanie Zlatej plakety má slúžiť ako uznanie tým, ktorí sa aktívne zapájajú do rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci. Je tiež reakciou na tohtoročné udalosti v Nepáli, na Ukrajine a v Sýrii,” priblížila Gembická. Ako dodala, odovzdávanie Zlatej plakety sa koná každoročne v rámci medzinárodnej konferencie Rozvoj a demokracia, ktorú organizuje Nadácia Pontis. 

    Mária Sliacka z ADRA Slovensko pracovala na humanitárnych projektoch na Ukrajine, v Bosne a Hercegovine a pred tým v Keni, na Haiti či v Turecku. “Prínosom nie je len jej práca projektovej manažérky v teréne, ale tiež širší presah do advokačných aktivít a jej snaha budovať kapacity humanitárnych mimovládnych organizácii z regiónu Visegrádskej štvorky, čoho dôkazom je založenie siete stredoeurópskych humanitárnych a rozvojových organizácii CEDRON alebo napríklad aj projekt na vzdelávanie humanitárnych pracovníkov ukrajinských organizácii,” píše sa v odôvodnení jej nominácie.

    Profesora Vladimíra Krčméryho nominovali za poskytovanie zdravotnej starostlivosti počas aktuálnej utečeneckej krízy. “Spolu so svojím tímom denne poskytujú akútnu zdravotnú starostlivosť tisícom utečencov, spočiatku na srbsko-maďarskej štátnej hranici, momentálne predovšetkým na maďarsko-rakúskej hranici,” uvádza odôvodnenie. Martin Kolibab pôsobil v Indii. “Niekedy sme jazdili na jeepe jednu až dve hodiny, aby sme mohli prísť k chudobným deťom. Martin nikdy nepodcenil žiadnu skutočnosť. Ku každému pacientovi pristupoval seriózne, ľudsky a keby nebolo jeho, ani ja sama nie som na projekte ako projektový manažér, pretože Martin Kolibab je špičkový infektológ,” uviedla Lenka Bašnáková pri odôvodnení jeho nominácie. Takisto dodala, že aj po denných výjazdoch chodil bez nároku na honorár s pojazdnou ambulanciou a sestrami po dedinách a pomáhal ľuďom, ktorí trpeli infekciami horných dýchacích ciest, trávením, boli často dehydrovaní a intoxikovaní postrekmi, ktoré používali na ryžových poliach. 

    Ďalší nominovaný Rastislav Maďar je zakladateľom česko-slovenskej humanitárnej organizácie International Humanity, ktorá aktuálne zasahuje najmä v Malawi. Je odborníkom na tropickú medicínu, aktivity organizácie spolufinancuje zo svojich peňazí. Ján Husár pomáhal pri tajfúne na Filipínach, ale aj v Gaze, Iraku a takisto pomáha aj utečencom v Maďarsku. V októbri s detskou kardiológiou plánuje cestu do Kene. Martina Bencová-Utešená podľa odôvodnenia nominácie “už niekoľko rokov dokazuje, že jej práca v oblasti rozvojovej pomoci má veľký dopad na ľudí, ktorým organizácia pomáha”. V odôvodnení nominácie sa o Jurajovi Bencovi hovorí ako o “vysoko kvalifikovanom humanitárnom pracovníkovi a osobnosti vo svete rozvojovej pomoci” a tiež ako o skúsenom, inteligentnom a kvalitnom pracovníkovi, ktorého prínos pre ľudí v Keni a Južnom Sudáne je obdivuhodný.

    - Reklama -