Kandidátka KDH s čiernou ovcou? Zo 16. pozície má kandidovať kontroverzný starosta. Pri jeho šafárení lietajú vzduchom milióny a trestné oznámenia

    0
    Starosta Ružinova Dušan Pekár (Autor: SITA)

    Predsedníctvo KDH po niekoľkohodinovej diskusii rozhodlo a v sobotu nakoniec aj schválilo, že hnutie do parlamentných volieb by mala viesť trojica Ján Figeľ, Miroslava Szitová a Július Brocka.

    Tento návrh aj s ďalšími menami predloží predsedníctvo na rokovanie Rady KDH, ktorá bude dnes zasadať v Trnave. Tá má schváliť aj kandidátov do volieb.

    Mnohé mená neprekvapili a medzi harcovníkmi – kandidátmi bude aj bývalý šéf parlamentu a kandidát na prezidenta, ktorý úplne prepadol, Pavol Hrušovský. Zaujímavá je aj stá priečka hovorkyne strany Nataše Žembovej či 70. pozícia parlamentného búrliváka a odborníka na škandalózne akcie Alojza Hlinu.

    Dve funkcie, dva platy

    Zarážajúca je však 16. pozícia pre krajského predsedu kádehakov Dušana Pekára, ktorý je aj starostom najväčšej bratislavskej mestskej časti Ružinov. Práve jeho meno sa spája s mnohými kauzami, ktoré zdvíhajú žlč nielen miestnym poslancom, ale aj samotným obyvateľom. V jeho kauzách totiž nejde o fazuľky či nejaké drobné, ale o milióny eur.

    Prvou veľkou kauzou bolo, keď za nezákonné pôsobenie v dozornej rade v štátnom Transpetrole prišiel o šesť mesačných platov. Pokutu 17 862,80 eura mu udelili samotní ružinovskí poslanci. Starosta totiž porušil ústavný zákon o ochrane verejného záujmu.

    V spoločnosti Transpetrol pôsobil od 27. januára 2011 do 4. júna 2012 a za toto pôsobenie poberal slušný plat. O preverenie svojho pôsobenia požiadal sám Pekár a odmenu 14 165 eur spoločnosti Transpetrol vrátil. Problém nastal aj pri jeho majetkovom priznaní, v ktorom svoje pôsobenie v Transpetrole opominul.

    Sekera za 900-tisíc

    Megaškadálom sa dá nazvať šafárenie v rozpočtovej organizácii mestskej časti Ružinovský športový klub, ktoré odhalil miestny kontrolór. Vyčítali mu zanedbanie povinností, ako aj porušenie zákonov. „Je to ich rozhodnutie, majú na to právo,“ povedal starosta po hlasovaní, keď mu poslanci pre kauzu znížili plat na 2 629 eur. Starosta dovtedy poberal plat 3 680 eur.

    Poslanec Vladimír Sloboda (SaS) dokonca navrhol, aby bolo vyhlásené miestne referendum o odvolaní starostu. Návrh však neprešiel.

    Finančná kontrola v športovom klube odhalila nielen chyby v účtovníctve, ale aj problémy vo vedení. Riaditeľom totiž nebol vymenovaný kandidát – víťaz výberového konania a odsúhlasený miestnym zastupiteľstvom, ale iba poverení riaditelia, ktorí sa na poste striedali.

    Na obhajobu starostu však  treba dodať, že ich vymenoval vždy dočasne a vo funkcii mali ostať len dovtedy, kým mestská časť nevyberie riaditeľa vo výberovom konaní. To sa však viackrát poslancom nepodarilo. „Štatutárom rozpočtovej organizácie sa môže niekto stať len vtedy, ak ho navrhne starosta a zvolí ho zastupiteľstvo,“ vysvetlil vtedy ružinovský kontrolór Günther Furin.

    Navyše finančná kontrola zistila, že v športovom klube chýbajú nemalé peniaze. Mestská časť Ružinov tak podala trestné oznámenia na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo sprenevery, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie, neodvedenia dane a poistného a nezaplatenia dane a poistného.

    Podozrivá mala byť Pekárom poverená bývalá riaditeľka klubu a škoda bola vyčíslená na približne 900-tisíc eur.

    Pridrahé nekonanie

    To však nie je všetko. Len pred pár dňami vyplávalo na povrch, že Ružinovčania budú musieť zacvakať 7 až  9 miliónov eur. Dôvodom má byť náhrada škody, ktorú si uplatňujú traja stavebníci. Stavebný úrad pod vedením Pekára totiž nekonal v zákonom stanovenom čase a teraz si uplatňujú náhradu škody.

    Na situáciu pritom už pred niekoľkými dňami upozornil hlavný kontrolór. Poslancom na ružinovskom zastupiteľstve predložil správu,  v ktorej sa výška škody mala vyšplhať až na 4 milióny eur.

    Podľa mestského poslanca Jána Buocika (Most-Híd) by malo ísť o sumu až  7 miliónov eur. Podľa informácií ParlametnýchListov.sk by však mohli pohľadávky dosiahnuť až 9 miliónov eur, čo by bola pre mestskú časť poriadna rana. Sumu má uhradiť ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. To  bude túto sumu od mestskej časti žiadať.

    Na stole je tak už druhá žiadosť na odvolanie Pekára z funkcie starostu. O teplé miesto sa však asi báť nemusí. Má ním byť práve kreslo v Národnej rade. Ak  sa do parlamentu prekrúžkuje.

    O stanovisko sme požiadali aj KDH. Napriek prísľubu hovorkyne Žembovej sa nám nik z vedenia strany ani Dušan Pekár nevyjadrili.

    - Reklama -