Skončte to, znie na margo izraelsko-palestínskych nepokojov z Berlína. Kto vyzýva k zastaveniu násilností?

    0
    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Autor: SITA)

    Na stretnutí, ktoré sa konalo v nemeckej metropole Berlín, vyzval Kerry na ukončenie akéhokoľvek podnecovania a akéhokoľvek násilia. Netanjahu z podnecovania násilia opäť priamo obvinil palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, ktorý podľa neho “šíri lži” o Izraeli a štatúte posvätného miesta (Chrámovej hory v Jeruzaleme), ktoré je príčinou napätia. “Niet pochýb o tom, že táto vlna útokov je priamo vyprovokovaná Hamasom, vyprovokovaná islamistickým hnutím v Izraeli a provokáciami, čo nerád hovorím, zo strany prezidenta Abbása a Palestínskej samosprávy,” povedal Netanjahu na rokovaniach s Kerrym. 

    “Myslím, že je najvyšší čas, aby medzinárodné spoločenstvo prezidentovi Abbásovi jasne povedalo, aby prestal šíriť lži o Izraeli. Lži, že Izrael chce zmeniť status quo Chrámovej hory, lži, že Izrael chce zbúrať mešitu al-Aksá, lži, že Izrael popravuje Palestínčanov. Nič z toho nie je pravda,” povedal izraelský premiér. Na Chrámovej hore sa nachádza mešita al-Aksá a Skalný dóm – jedno z najposvätnejších miest islamu, ale aj Múr nárekov – pozostatok dvoch židovských chrámov, ktoré židia podľa platných pravidiel majú právo v istých hodinách navštíviť, ale nesmú sa tam modliť. 

    Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Nepokoje sa z okolia Chrámovej hory rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska. Kerry bol opatrnejší a z vlny násilia neobvinil priamo palestínskeho prezidenta. Zároveň však ani nekomentoval Netanjahuove vyjadrenia zo začiatku týždňa, podľa ktorých počas druhej svetovej vojny podnietil nacistov k vyhladzovaniu európskych Židov vtedajší vodca palestínskych moslimov. 

    “Musíme zastaviť provokácie, musíme zastaviť násilie,” povedal Kerry a dodal, že hovoril s Abbásom i jordánskym kráľom Abdalláhom II., ktorý je oficiálnym správcom Chrámovej hory, a obaja ho ubezpečili, že im veľmi záleží na tom, aby sa situácia upokojila. “Som presvedčený, že tí ľudia chcú, aby došlo k deeskalácii,” povedal o Abbásovi a Abdalláhovi II., s ktorým sa stretne v sobotu v Ammáne. 

    - Reklama -